Mainos
Mainos

Kaivoslaki runnoo ministeriön virkamiehiä

Vuodelta 1965 peräisin olevan kaivoslain uudistuksesta on tulossa yksi ensi vuoden kuumimmista poliittista kiistoista. Paineita on kasattu vuosia erityisesti ympäristösyistä, ja pian ilmat päästetään pihalle.

Lakiehdotusta koskevat lausunnot on annettava kuluvan marraskuun aikana. Poliitikot voimistelevat lain kanssa ensi keväästä alkaen.

Uuden kaivoslakiluonnoksen ovat kirjoittaneet työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet. Lakiuudistustyöryhmään ei tietoisesti otettu ulkopuolisia asiantuntijoita. Asianosaiset saavat purkaa sydäntään lausuntokierroksella.

Monet lausunnoista pitävät lakiehdotusta käsittämättömänä, kukin tietenkin omista lähtökohdistaan. Kaivosmiehet ampuivat lakiesityksen eilen alas MTV:n uutisissa selvin sanoin.

- Jos virkamiesten aivoitukset toteutuvat malminetsintä ja uusien kaivoshankkeiden rahoitus loppuvat Suomesta. Etsijät ja rahoittajat menevät muihin maihin, latasi Kaivannaisteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja ja Pyhäsalmi Mine Oy:n toimitusjohtaja Teuvo Jurvansuu.

Talvivaaran kaivoksen toimitusjohtaja Pekka Perä puhui katastrofista, jos laki toteutuu ehdotetussa muodossa. Lapin Kullankaivajain Liiton varapuheenjohtaja Mika Telilä piti lainvalmistelua törkeänä salailuna ja tosiasioiden vääristelynä. Kovaa puhetta.

Helppoa ei ole ministeriön virkamiehilläkään. He osasivat odottaa palautetta, mutta likapyykin runsaus tuli varmasti yllätyksenä.

Lue myös:

(13.11.2008)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot