Mainos
Mainos

Kaivosyhtiöiltä vaaditaan pian lisävakuuksia

Suomessa toimivilta kaivosyhtiöiltä aletaan vaatia lisävakuuksia. Tarkoitus on varmistaa yhtiöiden vastuu kaivosalueen turvallisuudesta ja maisemoinnista toiminnan loputtua. Nykyisin kunta ja valtio voivat joutua maksajiksi, jos kaivosyhtiö ajautuu konkurssiin.

Kaivoslakiin kuuluva kaivosvakuus määrätään yhtiöille ensi kesänä, ja vakuudet pitää asettaa siitä vuoden päästä. Vakuuksista vastaavan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) arvion mukaan vakuuksien kokonaissumma voi nousta pariinkymmeneen miljoonaan euroon.
Kaivosvakuuden lisäksi yhtiöiltä vaaditaan ympäristönsuojelulain mukainen vakuus, jolla voidaan kattaa kaivoksen jätealueen jälkihoito ja tarkkailu. Tukesin kaivosryhmän päällikkö Terho Liikamaa sanoo, että kaivosvakuuden suuruus asettuu valtaosalla yhtiöistä enintään viidennekseen ympäristövakuudesta. Esimerkiksi Talvivaaralla on runsaan 34 miljoonan arvoinen ympäristövakuus, joten kaivosvakuus voisi olla 7 miljoonan luokkaa.
-Voi kuitenkin tulla poikkeuksia, että kaivosvakuudesta tulee yhtä suuri tai jopa suurempi kuin ympäristövakuudesta, Liikamaa kertoo.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme