Mainos
Mainos

Kaivot saattavat kuivua talvella

Tällä hetkellä vajausta pohjavesissä on keskimäärin 60-70 senttiä verrattuna ajankohdan keskimääräiseen tasoon.

Kaivovedestä saattaa olla pula ensi talvena, ellei niukkoihin pohjavesivaroihin saada täydennystä runsaista sateista. Vaikein tilanne voi Suomen ympäristökeskuksen mukaan olla Pohjois-Suomessa, koska siellä pysyvä talvi tulee muuta maata aikaisemmin ja pysäyttää pohjaveden muodostumisen ja varastojen täydentymisen pitkäksi ajaksi.

Viime päivien sateet eivät ole sanottavasti vaikuttaneet pohjavesitilanteeseen. Syyskuu oli selvästi tavanomaista lämpimämpi ja sademäärä vaihteli ajankohdan keskiarvon molemmin puolin. Kuivan kesän jäljiltä pohjavesi oli syyskuun lopulla monin paikoin poikkeuksellisen alhaalla.

- Meillä on pohjavesivajausta niin paljon, että osittainenkin täydentyminen vaatii runsaita syyssateita ennen talvea. Vajausta on keskimäärin 60-70 senttiä verrattuna ajankohdan keskimääräiseen tasoon, sanoo tutkija Risto Mäkinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Alhainen pohjavesitilanne voi vaikuttaa veden laatuun. Virtausten heiketessä hapekkaan veden määrä saattaa vähentyä, mikä voi lisätä muun muassa raudan ja mangaanin liukenemista maaperästä pohjaveteen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme