Mainos
Mainos

Kajaani: Nyt tapellaan

Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hannu Kemppainen kuvaa UPM:n suurirtisanomisia täydelliseksi shokiksi kaupungille. UPM:n tänään ilmoittamiin laajoihin supistamistoimiin kuuluu Kajaanin paperitehtaan alasajo.

- Tämä on ihan täysi shokki. Tätä ei uskonut, mutta pelko oli tiedossa eli kalvava tunne siitä, että jotain vastaavaa saattaa tulla, Kemppainen kuvaa.

Kemppaisen mukaan Kajaanissa on tehty valmiussuunnitelmia siitä, miten vastaavassa tilanteessa toimitaan. 550 irtisanotulle on kuitenkin vaikea löytää korvaavaa työtä.

- Se tarkoittaa, että me hyppäämme työttömyydessä jälleen Suomen huonoimmille alueille. Eihän se helppoa tule olemaan. Tämä on todella sellainen isku, että se pistää ajattelemaan. Ainakin itselläni on sellainen kuva, että nyt tapellaan, Kemppainen sanoo.

UPM:n toimien välilliset vaikutukset Kajaanissa nousevat kuitenkin paljon suoria irtisanomisia suuremmiksi paitsi työpaikkojen myös kaupungin talousarvion osalta. Tilannetta Kajaanissa hankaloittaa vielä se, että kaupungilla on metsäjätin kanssa yhteinen lämpövoimala.

- Kyllä sillä on poikkeuksellisen suuret negatiiviset vaikutukset ihan suoraan Kajaanin kaupungin budjettiin ja Kajaanin mahdollisuuksiin selvitä veloistaan, kun lämpövoimalan kuormasta jää toinen puoli pois.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja laskee, että uusien irtisanomisten määrä ylittää Talvivaaran nikkelikaivoksen positiiviset työllistämisvaikutukset.

- Kaikki puhuvat Talvivaaran kaivoksen työllisyysvaikutuksesta Kainuussa. On kuitenkin muistettava, että Talvivaarassa työpaikkoja on 500 ja meillä vähenee nyt yhdellä hurauksella 550. Sehän tarkoittaa, että irtisanomisten negatiivinen vaikutus on isompi kuin Talvivaaran positiivinen vaikutus.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei kuitenkaan suostu tappiotunnelmiin:

- Yritämme kaikin keinoin selvitä tästä ja on täällä joskun selvitty vaikeammistakin nälkävuosista.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme