Mainos
Mainos

Kajaanin tehtaan lakkautus koskettaa jokaista kainuulaista

Paperitehtaan lakkauttaminen on suonenisku koko Kainuulle, kuvailee UPM Kymmenen Kajaanin tehtaan pääluottamusmies Pekka Kärkkäinen. Hänen arvelee, että jokaisella kainuulaisella on lähipiirissään ihminen, jota UPM eilen tekemä päätös koskettaa.

Tehtaan lakkauttamisen vuoksi Kajaanissa jää työttömäksi yli 500 ihmistä. Välillisten vaikutusten myötä maakunnasta häviää yhteensä 1000-2000 työpaikkaa. Kärkkäinen toivoo, että valtiovalta ottaisi Kainuun tilanteen nyt todella vakavasti.

- Tämä ei ole leikin asia. Moni kainuulainen jää nyt tyhjän päälle, pääluottamusmies toteaa.

Tulevaisuuden suunnitelmia alettiin hahmotella jo tänään, kun Kainuun johtajat tapasivat UPM:n johtoa Helsingissä. Kainuulaiset olivat tapaamisen jälkeen luottavaisia. Kajaanin kaupunginjohtaja Erkki Vähämaa kertoo, että neuvottelut käytiin hyvässä hengessä ja metsäjätillä on vilpitön tahto löytää Kainuuseen korvaavia työpaikkoja.

Pääluottamusmies Pekka Kärkkäinen ottaisi kaikki uudet työpaikat ilolla vastaan.

- Toive on, että lupaukset täytetään. Eihän tässä muuhun voi keskittyä kuin siihen, että löydettäisiin ihmisille uutta työtä, hän sanoo.

Autojen testatusta ja kaivostoimintaa

Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Raimo Piirainen (sd.) toteaa, että seuraavaksi aiotaan viedä eteenpäin jo aloitettuja hankkeita. Kaupunginjohtaja Vähämaan mukaan yksi keskeisimpiä on Kajaaniin rakennettava autojen talvitestauskeskus. Jos hanke etenee suunnitellulla tavalla, keskuksen rakentamistyöt aloitetaan ensi maaliskuussa. Ensimmäiset autot pääsisivät radalle vuoden 2010 lopussa. Valmistuessaan talvitestauskeskus työllistäisi noin sata henkilöä.

Kaupungin johto pitää mahdollisena sitä, että osa paperitehtaan väestä voisi työllistyä Talvivaaran kaivokselle. Sotkamossa sijaitsevaan kaivokseen on Kajaanista noin 35 kilometriä.

- Toki siinä tarvittaisiin koulutusta, mutta ainakin kunnossapidosta saattaisi löytyä työväkeä Talvivaaraan, Piiranen hahmottelee.

Metsäyhtiö UPM on väläyttänyt mahdollisuutta, että Kajaanissa alettaisiin valmistaa puupellettejä tai bioöljyä. Niistä ei kuitenkaan ole Kainuun työllisyystilanteen pelastajaksi. Ne työllistäisivät todennäköisesti muutamia kymmeniä ihmisiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme