Mainos
Mainos

Kaksi suomalaista ehdolla korkeaan EU-virkaan

Suomen pankin johtokuntaan kuuluva Pentti Hakkarainen ja Valtion eläkerahaston toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi ovat ehdolla korkeaan EU-virkaan.  

Molemmat pyrkivät varapuheenjohtajaksi kriisinratkaisuneuvostoon, josta tulee merkittävä osa pankkiunionia.

Kriisinratkaisuneuvosto on viranomainen, joka voi vastedes päättää kaatumassa olevien pankkien kohtalosta. Neuvoston valvontaan tulee kriisirahasto, jonka varat kerätään pankeilta perittävillä maksuilla.  

EU-komissio on listannut varapuheenjohtajaksi yhteensä kolme ehdokasta, joista kolmas on hollantilainen Arianne Joanne Kellermann.  

EU-parlamentti keskustelee seuraavaksi ehdokkaista. Mepit ovat perinteisesti korostaneet valinnoissa muun muassa tasa-arvonäkökulmaa. Varapuheenjohtajan valinta riippuu siitä, kenestä tulee kriisinratkaisuneuvoston puheenjohtaja.  

Myös puheenjohtajaksi on ehdolla kolme nimeä, joista yksi on nainen. Saksalaisen Elke Königin rinnalle voisi olla vaikea hyväksyä suomalaista, koska Suomen ja Saksan talouskuria korostavaa linjaa karsastetaan Etelä-Euroopassa.  

Varapuheenjohtajan asemapaikka on Brysselissä ja toimikausi kestää viisi vuotta.  
  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme