Mainos
Mainos

Kaksi suomalaista ihmiskilviksi Irakiin

Ainakin kaksi suomalaista rauhanaktivistia on lähdössä ihmiskilviksi mahdollisen Irakin sodan syttymisen varalta. Heidän tarkoituksensa on suojata siviiliväestöä oman henkensä uhalla sotilasiskua vastaan.

Suomalainen mies on jo lähtenyt matkaan, ja taidetta opiskeleva nainen on lähdössä huomisaamuna Turkkiin Istanbuliin liittyäkseen kansainväliseen rauhanaktivistien Universal Kindship Societyn riveihin.

Ulkoministeriössä suomalaisista, Irakiin aikovista ihmiskilvistä kuultiin tänään ensimmäistä kertaa. UM:n konsuliosaston päällikkö Pekka Hyvönen huomauttaa, ettei Suomella ole mitään mahdollisuutta estää kenenkään matkantekoa mihinkään päin maailmaa. -Suomalaisella on perustuslaillinen oikeus matkustaa. Lain voimin emme voi matkustamista rajoittaa, Hyvönen sanoo.

Ulkoministeriö varoittaa kuitenkin kansalaisia matkustamasta Irakiin. Suomi on sulkenut oman lähetystönsä maassa jo 1990-luvulla, kun Persianlahdella syttyi sota. Niinpä Irakiin matkustavalle suomalaiselle ei Hyvösen mukaan voida taata normaalia konsulinsuojelua.

Muut EU-maat, joiden lähetystöt ovat yhä Irakissa, ovat nekin sulkemassa oviaan. -Sotatila uhkaa, ja hädän keskellä meidän vaikutusmahdollisuutemme ovat pienet, Hyvönen huomauttaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme