Mainos
Mainos

Kaksisuuntainen mielialahäiriö vahvasti perinnöllistä

Väitöskirjatutkimuksen mukaan raskausajan tai varhaislapsuuden tapahtumat eivät altista kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle. Geeneillä sen sijaan on suuri altistava vaikutus.

Alttius kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan vahvasti perinnöllistä. Sen sijaan raskausaikaan, syntymään tai varhaislapsuuteen liittyvät ongelmat eivät tutkimuksen mukaan näyttäneet altistavan sairaudelle.

Lääketieteen lisensiaatti Tuula Kiesepän väitöstutkimus tarkastettiin tänään Helsingin yliopistossa. Tutkimuksessa oli mukana 74 kaksosparia, joista ainakin toisella oli todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö. Tämän tutkimuksen mukaan perinnölliset tekijät näyttivät selittävän peräti 93 prosenttia sairastumisalttiuden vaihtelusta.

Sekä potilailla että heidän terveillä kaksossisaruksillaan havaittiin vasemman aivopuoliskon valkean aineen vähenemää verrattuna terveisiin verrokkeihin. Kuitenkin ainoastaan sairastuneilla valkean aineen vähenemää näkyi myös oikeassa aivopuoliskossa.

Koska valkea aineen häviämää esiintyi sekä sairastuneilla että heidän terveillä kaksosillaan, voidaan Kiesepän mukaan olettaa, että ainakin jokin kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle altistavista geeneistä löytyy juuri valkean aineen säätelyyn osallistuvien geenien ryhmästä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot