Mainos
Mainos

Kalankasvattajat ahdingossa norjalaisen halpalohen vuoksi

Kalankasvatuksen heikko tilanne on jo heijastunut kasvattamojen toimintaan.

Kirjolohi

Suomalaiset kalankasvattajat ovat ahdingossa norjalaisen halpalohen vuoksi. Pessimistisimmät jopa arvelevat, että nykymenolla kalankasvatus loppuu maastamme muutaman vuoden kuluessa. Suomen kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja Kaisa Rossi ei vielä tässä vaiheessa suostu yhtymään näkemykseen siitä, että kalankasvatus olisi loppumassa.

- Kalankasvattajien tilanne on erittäin huolestuttava, mutta ei se ihan vielä lopu, toteaa Rossi. Rossi kuitenkin myöntää, että norjalaisen lohen polkumyynti on saatava kuriin. Kalankasvatus ei enää kovin monta tappiollista vuotta kestä.

Kalankasvatuksen päättyminen olisi saaristo- ja syrjäseuduille vakava isku. Vaikka elinkeino ei iso työllistäjä olekaan, niin monella syrjäseudulla kalankasvatuksella on merkittävä rooli alueen elinkeinotoiminnassa.

- On laskettu, että jos kalankasvatus Suomessa loppuisi, niin noin tuhat työpaikkaa katoaisi, sanoo Rossi.

Kalankasvatuksen heikko tilanne on jo heijastunut kasvattamojen toimintaan. Monet kasvattajat ovat jo laittaneet lapun kasvattamonsa luukulle tai sitten myyneet laitoksensa pois. Rossin mukaan tänäkin vuonna moni kasvattaja lopettaa toimintansa. Tarkkoja lukuja hän ei silti uskalla arvioida.

Pankit suurimpia kalankasvattajia

Suomen kalankasvattajien huonon tilanteen taustalla ovat norjalaisten ammattiveljien vaikeudet. Norjassa on jo pitkään tuotettu lohta kysyntää enemmän ja moni maan kalankasvattamoista onkin jo joutunut konkurssipesien haltuun. Nurinkuriseksi tilanteen tekee se, että lohen tarjontaa ei Norjassa olla supistamassa, vaan valtio on yhä myöntänyt lupia uusille kasvattamoille.

Rossi epäilee, että taustalla saattaa olla jopa se, että Norja haluaa jatkossakin pysyä maailman suurimpana lohentuottajana. Etelä-Amerikan Chile on viime vuosina kirinyt voimakkaasti ja uhannut norjalaisten mainetta lohijättinä.

Norjalaisten ongelmista kertoo osaltaan sekin, että maan suurimmat kalankasvattajat ovat nykyään pankkikonsernit Den Norske Bank ja Nordea, joiden syliin on kaatunut suuri osa maan ylivelkaantuneista kalankasvattamoista.

Norjalaista lohta dumpataan tällä hetkellä markkinoille reilusti alle tuotantohinnan. Esimerkiksi heinäkuussa norjalaisen lohen tuotantohinta kalakiloa kohden oli 3,25 euroa. Samaan aikaan norjalaisen kirjolohen tuontihinta Suomeen oli 2,70 euroa ja lohen 1,98 euroa kilolta. Rossi arvelee, että tuontihinta on laskenut vielä tästäkin, sillä esimerkiksi tänä viikonloppuna Pohjanmaalla myytiin norjalaista lohifilettä alle neljän euron kilohintaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme