Mainos
Mainos

Kalankasvatusta uhkaa uusi, tarttuva tauti

Erittäin tarttuva kalatauti on löydetty ruokakalan viljelylaitokselta Ahvenanmaalta. Uusi kalatauti on nimeltään kirjolohen verenvuotoseptikemia eli VHS-tauti. Taudin alkuperää ei vielä tiedetä.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan VHS-tauti leviää erittäin helposti, mutta se ei tartu ihmiseen. Ahvenanmaan maakuntaeläinlääkäri Mikael Karring pitää VHS-tautia erittäin vakavana uhkana Suomen kalankasvatukselle. Kasvattamossa on kuollut kaloja kevään aikana, jonka vuoksi kaloja lähetettiin tutkittavaksi Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitokselle. Taudinmääritys vahvistettiin Tanskassa, josta saatiin tulos tänään.

Tauti tappaa jopa 90 prosenttia kalanpoikasista, eikä sitä vastaan ole minkäänlaisia hoitokeinoja. Ainoa tapa päästä siitä on hävittää laitoksen koko kalakanta, desinfioida laitos ja aloittaa tämän jälkeen uuden, puhtaan kalakannan kasvatus. Ahvenanmaalainen kalanviljelylaitos ei ole myynyt eläviä kaloja muualle.

Tautia esiintyy Suomen ulkopuolella mm. Tanskassa ja Ruotsissa.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme