Mainos
Mainos

Kaleva: 70 prosentilla koululaisista D-vitamiinivaje - vakavat murtumat yleistyneet nuorilla

Suomalaislapset saavat yhä liian vähän D-vitamiinia, vaikka D-vitamiinin saantisuosituksia nostettiin viime tammikuussa, kirjoittaa sanomalehti Kaleva. Lehden mukaan perheet eivät ole vielä omaksuneet uusia suosituksia.

Uudet suositukset kehottavat antamaan D-vitamiinilisää kaikille lapsille 18-vuotiaaksi ympäri vuoden. Alle kaksivuotiaille suositellaan kymmenen mikrogramman ja kaksi vuotta täyttäneille seitsemän ja puolen mikrogramman annosta vuorokaudessa.

Kalevan haastattelema apulaisylilääkäri Outi Mäkitie Lasten ja nuorten sairaalasta Helsingistä arvelee, että enemmistö yli kaksivuotiaista on edelleen ilman D-vitamiinilisää ja harvat murrosikäiset syövät vitamiinilisää.

Mäkitie on mitannut perusterveiden koululaisten veren D-vitamiinipitoisuuksia Helsingissä ja havainnut, että heistä peräti 70 prosentilla oli D-vitamiinin puutos. Lisäksi ne, joilla oli matalin D-vitamiinipitoisuus, oli myös matalin luun mineraalitiheys.

Mäkitie uskoo, että tulos on yleistettävissä koko Suomeen.

Kalevan mukaan merkittävät luunmurtumat ovat yleistyneet suomalaislapsilla. Murtumien määrän kasvu viittaa luuston haurauteen ja D-vitamiinivajeeseen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot