Mainos
Mainos

Kaleva: Kontiola oli päättämässä Nova Groupin tontista

Keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiola oli syksyllä mukana Rovaniemen kaupunginvaltuustossa päättämässä asemakaavamuutoksesta, joka mahdollisti moottorikelkkatehtaan myynnin Nova Groupille ja Nova Kiinteistökehitykselle, kertoo tiistain Kaleva.

Kontiolalla oli tilinkäyttöoikeudet Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksessä, jonka suuri rahoittaja Nova Group on ollut. Yhdistys tuki kymmeniä kansanedustajaehdokkaita.

Valtuuston päätöksen takana oli myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Ruotsalainen. Häneltä odotetaan nyt selvitystä osuudestaan tonttikauppaan. Hän perusteli toimiaan sanomalla, ettei tiennyt Nova Groupin olleen hänelle vaalirahaa antaneen yhdistyksen takana.

Kummatkaan eivät siis jäävänneet itseään päätöksenteosta.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) katsoo, että Rovaniemellä on syytä tarkkaan selvittää asemakaavapäätöksiin liittyvät esteellisyys- ja jääviysepäilyt. Sen sijaa keskustalla ei hänen mukaansa toistaiseksi ole tarvetta arvioida Kontiolan asemaa.

Vanhanen muistutti, että ensisijainen vastuu esteellisyyden arvioinnista on kullakin henkilöllä itsellään.

- Tärkeintä on, että esteellisyysepäilys selvitetään.

Rahat tietyille paikkakunnille

Helsingin Sanomat puolestaan kertoi Kehittyvien maakuntien Suomen tukeneen erityisesti kansanedustajaehdokkaita, jotka asuvat Nova Groupia kiinnostavilla paikkakunnilla. Lehden selvityksen mukaan kolme neljäsosaa tuen saajista asui kunnissa, joissa Novalla on toimintaa.

KMS maksoi vaalitukea nykytiedon mukaan reilut 400 000 euroa. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Novalle tärkeillä paikkakunnilla tai niiden lähialueilla ehdolla olleille tuista suunnattiin yli 270 000 euroa, siis kaksi kolmasosaa kaikista tuista.

Nova Groupin toimitusjohtaja Tapio Yli-Saunamäki on ainakin omien sanojensa mukaan vastannut Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen tukien jakamisesta ehdokkaille. Nova Group on yhtiö, joka hoitaa keskitetysti yrittäjien kaava-, rakennus- ja toimitila-asioita eri puolilla Suomea.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme