Mainos
Mainos

Kalkkunassa salmonellaa

Keskimäärin puolet Suomeen tuotavasta kalkkunanlihasta on salmonellan tartuttamaa. Saastunut liha on kotoisin pääosin Ranskasta.

Vantaan kaupungineläinlääkärin Nina Mäki-Petäyksen mukaan suurin piirtein puolet kalkkunanlihasta, joka tulee maahan Vantaan lentoaseman kautta, on salmonellan saastuttamaa. Kaikessa lihassa on kuitenkin todistus salmonellattomuudesta.
-Ranskalaiset ja suomalaiset mieltävät salmonellan eri tavalla. Erilaisia variaatioita on ainakin 3000 ja ranskalaiset popsivat tyytyväisinä sellaista lihaa, mikä meidän mielestämme on saastunutta, Mäki-Petäys kertoo.

Eläinlääkäri Nina Mäki-Petäys muistuttaa siitä, että oikein valmistettua kalkkunaa voi syödä ilman sairastumisen pelkoa. Liha pitäisi kuumentaa vähintään 70 asteen lämmössä, jotta bakteerit kuolevat.

Lihan palauttaminen Ranskaan ei onnistu

Aikaisemmin saastuneeksi todettu erä lähetettiin takaisin Ranskaan. EU:n direktiivin perusteella maan ei kuitenkaan tarvitse ottaa saastunutta lihaa takaisin ja Ranska onkin nyt päättänyt käyttää tätä oikeutta. Vantaalaisissa varastoissa makaa tällä hetkellä noin kymmenen tonnia erimaalaista saastunutta lihaa.
(STT)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme