Mainos
Mainos

Kalli paljasti kampanjarahoittajansa

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli on paljastanut vaalikampanjansa suurimmat rahoittajat.

- Vaaliyhdistykseeni on tullut rahaa kolmelta yritykseltä: Ruukki Group 20 000 euroa, Kehittyvien Maakuntien Suomi ry 10 000 euroa ja Ajanta Oy 10 000 euroa, kertoi Kalli MTV:n Kymmenen uutisissa.

Kallin mukaan yritysten nimien salaaminen ei ollut tuen saamisen ehtona.

- Silloin kun olen lähestynyt näitä tahoja, ei ole käyty ollenkaan tämänkaltaista keskustelua.

Samat yritykset ovat tukeneet myös ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä (kesk.), jonka puutteellista vaalirahoitusilmoitusta on myös alettu penkoa. Kalli ei lähde arvioimaan, tukevat nämä tahot myös muita keskustalaisia.

"Rahoitusta on pakko hankkia"

Kalli ei osaa sanoa, onko tämänkaltainen salainen rahoitus yleinen tapa eduskunnassa.

- En osaa toisten puolesta sanoa sitä tai tätä. Vaalien lähestyessä ehdokkaiden on pakko yrittää hankkia jollakin tavoilla rahoitusta ja jokaisella on oma menettelytapansa. Tämä on ollut minun tapani.

Kalli ei myöskään halua kommentoida pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) esitystä siitä, että vaalirahoitukselle laitettaisiin katto.

- Työryhmälle pitää antaa vapaa harkinta, enkä halua olla aloitteellinen tekemään mitään rajoja, Kalli sanoo.

Eduskunnan arvovalta on rapissut useaan kertaan tämän vuoden aikana. Kalli katsoo, että hänen oma toimintansa ei ole tilannetta parantanut.

- Pakko on myöntää, että itsekin olen toiminut tähän suuntaan, ja nyt pitää tehdä parannus.

Timo Kallin vaalirahoista nousi kohu, kun hän myönsi rikkoneensa vaalirahoituslakia ja jättäneensä ilmoittamatta rahoittajiensa nimet. Hän sanoo menetelleensä näin, koska lain rikkomisesta ei seuraa mitään rangaistusta.

Ruukki Groupin hallituksella ei tietoa asiasta

Ruukki Groupin hallituksen puheenjohtaja Matti Lainema sanoo, että hänellä ei ole tietoa siitä, että Ruukki on tukenut Kallin vaalityötä.

- Olen ollut hallituksen puheenjohtajana vajaan vuoden ja sitä ennen suurin piirtein vuoden hallituksen jäsenenä. Sinä aikana tällaista lahjoitusta ei ole käsitelty, eli minulla ei ole tästä mitään tietoa. Tulen selvittämään, miten se on annettu ja kenen aloitteesta, Lainema totesi MTV:n uutisille.

Ruukki Group on muun muassa sahatavara-alalla toimiva konserni.

Ajanta puolestaan on sijoitusyhtiö. Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:stä tiedetään hyvin vähän, mutta se on jakanut rahaa eduskuntavaaliehdokkaille yli puoluerajojen.

Vanhanen ehdottaa vaalirahoitukselle kattoa

Pääministeri Matti Vanhanen ehdottaa vaalirahoitukselle kattoa. Hänen mielestään enimmäissumma tukijaa kohti voisi olla esimerkiksi 2000-3000 euroa.

Vanhanen sanoo pitävänsä hyvänä ratkaisuna, että Timo Kalli päätti ilmoittaa ja luovuttaa saamansa yli 1700 euron suuruiset tukisummat. Hän ei ole kuitenkaan puhunut Kallin kanssa asiasta.

Vanhanen kannattaa oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) ehdotusta vaalirahoituslain uudistamisesta. Hän on myös sitä mieltä, että säännöistä lipsumisesta pitää rangaista.

Ylipäänsä järjestelmää pitäisi Vanhasen mielestä kehittää siihen suuntaan, että ehdokas saisi tukea useilta kymmeniltä tai sadoilta tukijoilta. Massiiviset, yli 100 000 euron kampanjat ovat hänen mielestään aivan ylimitoitettuja.

Niinistö: Kallille tuli ajatusharha

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) arvioi, että Kallille syntyi ajatusharha vaalirahoituksensa kanssa. Niinistö kommentoi jupakkaa Valtiokonttorin järjestämässä hallintokonferenssissa.

- Siinä tuli kyseiselle edustajalle ajatusharha. Sellaista asiaa kuin rehellinen vilppi ei ole olemassa, puhemies totesi vastatessaan yleisökysymykseen.

Niinistö sanoi jälkeenpäin pitävänsä selvänä, että vaalirahoituslakia on muutettava. Hän ei ottanut kantaa siihen, riittääkö pelkästään rangaistuksen säätäminen muutokseksi. Eduskunta jää nyt odottamaan hallituksen toimia asiassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme