Mainos
Mainos

Kalli: Talletussuoja ei laukea yhteiskunnan maksettavaksi

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Timo Kalli vakuuttaa, ettei talletussuoja laukea Suomessa yhteiskunnan maksettavaksi. Näkemystään Kalli perustelee edellisen pankkikriisin jälkeen Suomessa harjoitetulla talouspolitiikalla.

- Se, että Suomessa asiat hoidettu hyvin, johtuu varmasti siitä, että jouduimme niin syvän pohjan kautta 90-luvun alussa käymään oman kriisimme, Kalli arvioi Huomenta Suomen haastattelussa.

Talletussuoja nostettiin tänään Suomessa kaksinkertaiseksi eli 50 000 euroon. Pankit ovat olleet päätöksestä helpottuneita, sillä ne ovat pelänneet talletusten valuvan maihin, joissa talletussuoja on korkeampi.

Kallin mukaan päätös jatkaa Suomen hyvää linjaa talouspolitiikassa sekä pankkien rahoituspolitiikassa, joiden lähtökohtana on laman jälkeen ollut nimenomaan se, että pankkien taseet saadaan hyvään kuntoon. Kalli näkeekin, että suomalaisten pankkien taseet ovat tänä päivänä hyvin vahvoja ja merkittävän osan niistä muodosta nimenomaan talletukset.

-Minusta ei ole mitään vaaraa olemassa, että tässä syntyisi joku kriisi, Kalli toteaa.

Säästäjiä Kalli rauhoittelee muistuttamalla, että talletukset olivat turvassa myös aiemman, Suomea rankemmin kohdanneen pankkikriisin aikana.

- 90-luvun alussa, jolloin Suomi oli turbulenssin sisällä ja keskellä, Suomi hoiti silloinkin talletussuojan siten, että kukaan tallettaja ei kärsinyt.

Kallin mukaan on kuitenkin selvää, että Suomen täytyy seurata keskuspankin ja Euroopan Unionin muiden maiden toimia. Parhaana tiekarttana talouskriisin keskellä Kalli kuitenkin pitää hallituksen eduskunnalle jättämä budjettia.

-Jos ajaudumme pahempaan tilanteeseen, jossa yritysten luotonsaanti vaikeutuu tai kansantalouden kannalta järkevien ja elvyttävien investointien käynnistyminen ei ole mahdollista, niin siinä tilanteessa asioita pitää tarkastella uudelleen ja miettiä pitääkö valtion lisästä resursseja tämänkaltaiseen elvytystoimintaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme