Mainos
Mainos

Kalliit vaalikampanjat huolestuttavat asiantuntijaa

Asiantuntija pelkää, että ehdokkaat tulevat entistä riippuvaisemmiksi taloudellisista tukijoistaan. Presidenttiehdokkaiden on annettava näissä vaaleissa ensimmäistä kertaa ilmoitus vaalirahoituksestaan.

MTV:n uutisten mukaan vaalikampanjointiin uppoavien rahasummien kasvu huolestuttaa valtio-opin professori Heikki Paloheimoa.

Paloheimon mielestä ehdokkaat tulevat aikaisempaa riippuvaisemmaksi niistä taustaryhmistä jotka kampanjaa rahoittavat.

Asiantuntija pitää kehitystä huolestuttavana muualta saatujen kokemusten vuoksi.

- Mielestäni voisi harkita, että jos ilmoituksen jättää tekemättä, siitä tulisi joku sanktio, Paloheimo sanoo.

SDP, Keskusta ja Kokoomus arvioivat laittavansa presidentinvaalien kampanjointiin kukin 1-1,5 miljoonaa euroa.

Presidenttiehdokkaiden pitää nyt ensimmäistä kertaa tehdä ilmoitus vaalirahoituksestaan oikeusministeriöön. Ilmoitettavan lahjoituksen raja on 3 400 euroa. Lakia on kuitenkin helppo kiertää mm. pilkkomalla lahjoitussummat. Ongelmana ovat olleet myös ylimalkaiset ilmoitukset ja tukiyhdistysten takana olevat rahoittajat.

Julkisen paineen vuoksi on kuitenkin selvää, että kaikki presidenttiehdokkaat jättävät ilmoituksensa.

Presidenttiehdokkaat kampanjoivat myös ylimääräisen puoluetuen voimin. Vajaan 2,5 miljoonan euron summa jakautuu eduskuntapaikkojen mukaan. Tarja Halosen vaalikassaa kartuttaa vasemmistoliiton tuki.

Paloheimon mielestä valtiollistetussa kampanjoinnissa piilee vaara, koska ne tekevät puoluejäsenistöstä entistä tarpeettomamman. Heidän hankkimaansa rahaa ja talkootyötä ei entisessä määrin tarvita.

Raha myös ratkaisee. Paloheimon mukaan suurella budjettilla voi lisätä äänimäärää kunhan myös lavasäteily ja sanoma ovat hallussa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 13.11.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme