Mainos
Mainos

Kalliomäki perää pakkolakia kaavoituksen kiihdyttämiseksi

Valtiovarainministerin mielestä ripeämmällä kaavoittamisella voitaisiin vaikuttaa asumiskustannusten pitämiseen kurissa.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki vaatii hallitukselta pakkolakia kasvukeskusten kasvukeskusten vauhdittamiseksi.

Kalliomäki perää pakkolakia, jolla velvoitettaisiin kunnat kaavoittamaan asuntoja kasvukeskuksissa selvästi nykyistä ripeämpään tahtiin. Helsingin Sanomien haastattelema valtiovarainministeri toivoo, että asumisen hintakehitys pysyisi tällä tavoin paremmin hallinnassa.

Valtiovarainministeriössä pelätään asuntomarkkinoiden ylikuumenemista. Tonteista on pulaa, ja korkojen alhaisuus ja pankkien kova kilpa asiakkaista houkuttavat yhä useampia kotitalouksia suuriin lainoihin.

Muuten lähitulevaisuus näyttää ministeriön näkökulmasta suotuisalta. Kalliomäen mukaan ensi vuoden budjettia onkin voitu tehdä varsin levollisin mielin.

Kalliomäen haluama pakkokaavoitus ei miellytä Kuntaliittoa

Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne pitää valtiovarainministeri Antti Kalliomäen esittämää ajatusta tonttien pakkokaavoittamisesta erittäin ongelmallisena.

Parjanne muistuttaa STT:n haastattelussa, että kaavoitus on pitkä ja monipuolinen prosessi. Se vaatii myös palveluiden, työpaikkojen ja liikennereittien kestävää suunnittelua ja sijoittelua.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen on Kalliomäen kanssa samaa mieltä siitä, että tonttipulan ratkaisemiseen tarvitaan erityisiä toimenpiteitä.

Pentti Tiusanen: Kalliomäen kaavoitusavaus on mätäkuun juttu

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Pentti Tiusanen (vas.) pitää valtiovarainministeri Antti Kalliomäen kaavoitusavausta "mätäkuun juttuna".

-Kaavoitus on ympäristömme kehittämisen tärkein väline. Se on aiheesta kunnan monopoli. Ajatus, että se avattaisiin markkinavetoisesti yksityisen maanomistajan oikeudeksi on todella kummallinen, Tiusanen kommentoi lähettämässään tiedotteessa.

Tiusasen mukaan asuntorakentamiselle kaavoitettua maata on myös pääkaupunkiseudulla runsaasti.

-Sitä ei vain oteta rakennuskäyttöön vaan odotetaan maan hinnan kohoamista entisestään, Tiusanen kirjoittaa.

Tiusasen mielestä kaavoitusoikeuden yksityistämisajatus on vastoin Suomen kansainvälisiä sitoumuksia, kuten Århusin sopimusta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme