Mainos
Mainos

Kallis kampanjoi kitkemällä kvartaalikapitalismia

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Bjarne Kallis arvostelee pääministeri Matti Vanhasta sekoilusta ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksissa - erityisesti mielipiteissä EU:n turvatakuista. Kampanja-avauksen suurin yllätys oli kansalaisvaltuuskunnan puheenjohtaja nimi - hän on keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Bjarne Kallis kampanjoi kansallisen turvallisuuden, kristillisten arvojen ja kansallisen vastuun nimissä. Kallis avasi "kolmen K:n" kampanjansa eduskunnan lisärakennuksessa tänään. Hän katsoi, että presidentin tulee mielipidevaikuttajana viedä loppuun asiat, jotka hän on nostanut agendalle.

- Pelkkä mielipiteen ilmaiseminen, vaikka se tulisikin presidentin suusta, jää tyhjäksi huudoksi, mikäli siihen ei liity mitään esitystä tai seurantaa. Kallis kyseli, mikä vaikutus presidentti Halosen paheksuvalla lausunnolla kvartaalikapitalismista oikein on ollut.

- Vastauksen tiedätte - ei minkäänlaista vaikutusta.

- Jos presidentti Halonen todella haluaisi vähentää kvartaalikapitalismin vaikutusta, olisi hänen pitänyt toimia kuten presidentti Ahtisaari toimi asettaessaan asiantuntijaryhmän laatimaan ohjelmaa työttömyyden lieventämiseksi, Kallis opasti.

Kallis sanoi asettavansa tällaisen kvartaalikapitalismia torjuvan työryhmän, mikäli hänet valitaan presidentiksi. Hän huomautti, että myös täysin kohtuuttomat optiojärjestelmät ovat saman ilmiön synnyttämiä.

- Olen vakuuttunut siitä, että kvartaalikapitalismin nujertamiseksi löytyy keinoja, joiden kautta yhteiskuntaan syntyisi aivan uusi henki. Se syrjäyttäisi lyhytkestoiset voitontavoittelut ja loisi työpaikoille turvallisuudentunnetta ja koko yhteiskuntaan tulevaisuudenuskoa.

Turvallisuuspolitiikassa sekoiltu

Kallis sanoi olevansa kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön kanssa samaa mieltä EU:n turvatakuista. Hän kyseli, miksi muut EU-maat vastustaisivat turvatakuiden ottamista agendalle, kun ne aikoinaan ajoivat niitä perustuslakiin Suomea voimakkaammin.

- On ollut suorastaan huvittavaa seurata hallituksen ja ennen kaikkea pääministeri Vanhasen epäjohdonmukaista linjaa - etten sanoisi jopa sekoilua - ulko- ja turvallisuuspolitiikan puolella.

Kalliksen mukaan eri tilanteissa tuodaan esiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan kulmakivet eli uskottava kansallinen puolustus, johdonmukainen ulkopolitiikka ja aktiivinen toiminta EU:ssa, mutta kaikille näitä kulmakiviä vahvistaville esityksille tulee hallitukselta vastaus "ei".

Nato-jäsenyyskysymyksen osalta Kallis sanoi nojaavansa eduskunnan vahvistamaan linjaan, jossa Nato-jäsenyys on mahdollinen tulevaisuudessa.

Kallis tunnetaan etevänä ja aina pilke silmäkulmassa politiikkaa tekevänä pelurina. Keskustan europarlamentaarikon Hannu Takkulan hankkiminen kansalaisvaltuuskunnan vetäjäksi oli temppu, joka yllätti niin omat joukot kuin toimittajatkin perusteellisesti - pääministeri Matti Vanhasen kampanjaa virittelevistä keskustalaisista puhumattakaan.

Kallis suostui viime keväänä presidenttiehdokkaaksi hieman vastahakoisesti. Nyt hän vakuutti motivaationsa nousseen ja satsaavansa täysillä kampanjointiin.

Rahaa on tarkoitus käyttää 83-85000 euroa, ja "kaikki poltetaan ensimmäisellä kierroksella". Mitään kannatustavoitetta Kallis ei ole tällä kertaa asettanut.

(MTV3-STT)

Keskustan Hannu Takkula ryhtyy Bjarne Kalliksen kansalaisvaltuuskunnan vetäjäksi.

(Seitsemän uutiset 01.10.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme