Mainos

Kampamaneettien vaikutusta vaikea arvioida

Kampamaneetit pystyvät talvehtimaan vähäsuolaisessa ja viileässä Itämeressä. Lisääntyminenkin on mahdollista, mutta vaikutuksia ekosysteemiin on vielä vaikea arvioida.

Amerikasta Itämerelle levinnyttä kampamaneettia esiintyy merellä jo hälyttävän runsaasti. Pelättyä kampamaneettia esiintyy runsaasti varsinkin Selkämerellä. Myös Ahvenanmereltä ja Suomenlahden suulta on tehty maneettilöytöjä.

Itämerta yritetään suojella kaikkien meren ympäröivien maiden yhteistyöllä. Marraskuun 15. päivänä Puolassa hyväksytään Itämeren uusi suojeluohjelma. Ohjelma on edellisiä tiukempi varsinkin ravinnepäästöjen suhteen - esimerkiksi fosforipäästöjä pyritään alentamaan 40 prosenttia.

- Itämeren suojelukomissio ei voi antaa laillisesti määrääviä ohjeita, mutta toivomme, että kaikki Itämeren maat pyrkisivät silti tavoitteisiin, Suomen ympäristökeskuksen limnologi Seppo Knuuttila toteaa.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Knuuttilan mielestä Itämeren huono tila tiedostetaan nykyään paremmin kuin koskaan, mikä edesauttaa yksimielisyyden saavuttamista suojelutarkoituksessa.

- Toki ympäristötietoisuus on erityisen hyvää Suomessa ja Ruotsissa, sillä muissa Itämeren maissa elintaso on alhaisempi, ja ympäristön sijaan niissä keskitytään elintason parantamiseen, Knuuttila lisää.

Kampamaneetin esiintymisalue kartalla.

Mustassameressä kaksikymmentä vuotta sitten

Kampamaneetit saattavat muodostaa uhan Itämeren ekosysteemille. Ne käyttävät samaa ravintoa kuin pikkukalat, jolloin ravinto saattaa loppua kaloilta.

1980-luvulla samaisia kampamaneetteja esiintyi runsain määrin Mustassameressä. Siellä maneetit pääsivät lisääntymään räjähdysmäisesti, sillä olosuhteet lämpötiloineen olivat suotuisat.

- Maneettien vaikutusta Itämereen on vielä vaikea arvioida, Knuuttila sanoo.

Itämeren lämpötila on alhaisempi kuin Mustassameressä, eikä suolapitoisuuskaan ole korkea. Kampamaneetit selviävät kuitenkin Itämeressä, mutta lisääntyminen ei ole helppoa.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot