Mainos
Mainos

Kanerva haluaa lisää rahaa EU:n ulkopolitiikalle

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) haluaa lisää rahaa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikalle. Hänen mukaansa on kestämätöntä, että unionin kriisinhallinta kärsii voimavarojen puutteesta.

Kanervan mielestä EU:n pitäisi myös useammin käyttää mahdollisuutta tehdä ulkopolitiikan alalla enemmistöpäätöksiä, ellei kyse ole elintärkeistä kansallisista eduista.

Hollannissa vieraillut Kanerva sanoi tänään Haagissa, että parannuksia tarvitaan, jotta EU olisi turvallisuuspolitiikan alalla yhtä vahva kuin taloudellisena toimijana.

- Liian usein EU joutuu toteuttamaan tehtäviään riittämättömin voimavaroin ja hitaalla toimeenpanolla. Meidän täytyy parantaa päätöksentekoamme ja toimintaamme niin, että esimerkiksi Afganistaniin lähtevät poliisit saavat panssaroidut ajoneuvonsa ajoissa.

Kanervan mukaan EU-maiden tulee tunnustaa, että sotilaallinen ja siviilikriisihallinta maksaa ja että EU ei kykene vastaamaan omiin sitoumuksiinsa kaivamatta kuvettaan. Rahaa tarvitaan lisää sekä EU:n yhteiseen budjettiin että kansallisesti rahoitettavaan toimintaan.

- Nykytila ei ole maailmanlaajuisen toimijan arvolle sopiva. EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka tarvitsee lisää rahaa.

Kanervan mielestä EU:n tulisi myös parantaa strategista yhteistyötään Naton kanssa mm. Kosovossa ja Afganistanissa. Hänen mielestään tulisi harkita, pitäisikö unionin puolustusministerien keskustella säännöllisesti tärkeiden kumppaneiden, kuten Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan kanssa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme