Mainos
Mainos

Kannabiksen käyttö lisääntyy, mutta perhe saa lopettamaan

Nuoret aikuiset käyttävät kannabista entistä useammin. Vuoden 2010 huumekyselyn mukaan kannabista kokeilleiden osuus oli noussut viimeisen neljän vuoden aikana 25 prosentista 36 prosenttiin. Erityisen aktiivisia käyttäjiä ovat 25–34-vuotiaat miehet.

– Näyttää todella siltä, että kannabiksen käyttö on voimakkaasti lisääntynyt varhaisaikuisuuttaan elävien henkilöiden, erityisesti miesten keskuudessa, osastojohtaja Pekka Hakkarainen THL:n päihde- ja riippuvuusosastolta toteaa.

Kannabista käytetään myös entistä kevyemmin mielin. Hakkarainen kertoo, että kannabis on tullut osaksi nuorten päihdekulttuuria.

– Kannabiksen kokeilua ei enää nähdä kovinkaan riskialttiina. Myös asenteet säännöllistä käyttöä kohtaan ovat muuttuneet. Kannabis on otettu osaksi nuoruusvuosien päihdekulttuuria ja päihdekäyttäytymistä.

Miehissä on myös entistä enemmän sekakäyttäjiä. Moni käyttää kannabista yhdessä alkoholin kanssa, ja myös lääkkeitä sekoitetaan.

– Nuorten miesten toiminnassa on jossain määrin hyvin päihdehakuinen malli, ennen kuin elämä sitten asettuu ja tulee perhettä ja muuta tällaista, Hakkarainen uskoo.

Osasyy käyttökynnyksen madaltumiseen lienee kotikasvatuksen lisääntymisellä. Kannabista on helppo hankkia kavereiden kautta löytyvältä kasvattajalta. Kaveripiirissä myös kiinnijäämisen riski on pienempi.

– Kotikasvatus on lisääntynyt. Se näkyy hyvin selkeästi vaikkapa siinä, että tällä hetkellä useampi suomalainen käyttää marihuanaa kuin hasista. Marihuana on nimenomaan kotikasvatuksen tuote, Hakkarainen kertoo.

– Kaveripiiristä voi löytyä joku kasvattaja, ja sitä kautta kannabista on helposti saatavilla. Silloin ei tarvitse mennä kadulle ostelemaan, eikä samanlaisia riskejä paljastua poliisille ole.

Hakkarainen toteaa, että käytön lisääntyessä myös haitat ja riskit kasvavat. Hän peräänkuuluttaakin ennaltaehkäisyä.

– Miten näitä nuoria miehiä, jotka ovat lähteneet kotoa ja eivät ole ehkä vielä vakiintuneet muuten elämässä, lähestyttäisiin, ja näitä käyttötapoja saataisiin hillittyä?

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme