Mainos
Mainos

Kannabiksen kotiviljely lisääntynyt Suomessa

Huumeiden käytön ja kaupan kuva on muuttunut viime vuosina. Ulkomaisen hasiksen on korvannut lähes kokonaan itse kasvatettu kannabis. Varsinais-Suomen poliisi arvioi, että sen vastuualueella on yli 1 000 kotiviljelmää.

Nettiohjeiden mukaan kasvatetusta päihdehampusta saadaan vahvaa kannabista. Poliisi on erityisen huolissaan siitä, että polttamista kokeilevat yhä nuoremmat.

Hampulla vahva kannattajakunta

"Kun sä olet kuollut, mä istutan maria sun haudalles". Kiinnijääneen nuoren kotikasvattajan älähdys kertoo, mitä poliisi saa kuulla tämän päivän kannabiskansalta. Toisin kuin muilla päihteillä, hampulla on vahva ideologinen kannattajakuntansa. Poliisia on itse asiassa kielletty väittelemästä vapautuksenpuolustajien kanssa.

- Puolustajien osalta keskustelufoorumeilla ei koskaan puhuta niistä negatiivisista asioista , toteaa Varsinais-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Janne Aro-Heinilä.

Viime vuosien muutos on ollut huima. Tuontihasis ja heroiini loistavat poissaolollaan, niiden tilalle ovat tulleet korkealuokkainen kotikasvatettu kannabis, amfetamiini ja heroiinin korvauslääkkeet. Käyttäjien määrä on kasvanut ja aloitusikä pudonnut.

- Nuorimmat kannabiksen kokeilijat ovat olleet viime vuonnakin 13-vuotiaita, Aro-Heinilä kertoo.

Kauppa ei enää piilossa

Poliisille pienempien paikkakuntien huumekauppa ei ole erillisongelma. Etenkin amfetamiinin halventunut hinta ajaa luukuttajat etsimään riskittömämpiä myyntipaikkoja isojen kaupunkien ulkopuolelta. Toistaiseksi poliisin työ tuottaa usein pienillä paikkakunnilla paremman tuloksen.

- Huumekauppaan on herätty pienemmillä paikkakunnilla. Nyt kauppa ei enää piile pinnan alla, vaan se on tiedostettu ongelma ja kaikki pystyvät siihen puuttumaan, sanoo Aro-Heinilä.

Aro-Heinilälle on irvitty, että hän ehtii jäädä työttömäksi ennen kun kannabiksen käyttö tulee lailliseksi. Poliisi itse suree vain mahdollista kannabiksen liberalisointia. Se uhkaa erityisesti nuorisoa.

Katso Jouko Vähä-Koskelan juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme