Mainos

Kannabis on Euroopan yleisin huume - Amfetamiinia tehtaillaan myös vientiin

Eurooppa ei ole huumeiden suhteen omavarainen: suuri osa tänne tulevista huumeista on peräisin Latinalaisesta Amerikasta, Länsi-Aasiasta ja Pohjois-Afrikasta.

Nämä tiedot käyvät ilmi tänään julkistetusta Euroopan huumeraportista.

Euroopassa tuotetaan vain kannabista ja joitain synteettisiä huumeita. Euroopassa tuotettu kannabis käytetään pääsääntöisesti Euroopan rajojen sisäpuolella, mutta synteettisiä huumeita riittää vientiin asti.

Kannabista kotiviljelmiltä ja Marokosta

Euroopan yleisin huume on monelle suomalaisellekin tuttu kannabis. Sitä kulutetaan arvioiden mukaan Euroopassa vuosittain noin 2 500 tonnia. Kannabis on yleisin huumausaine myös Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselyn mukaan vuonna 2010 17 prosenttia suomalaisista oli kokeillut kannabista.

Yleisimmät kannabistuotteet Euroopan huumausainemarkkinoilla ovat kannabisruoho (marihuana) ja kannabishartsi (hasis). Valtaosa Euroopassa käytetystä kannabisruohosta on kotona kasvatettua tai naapurimaista salakuljetettua. Suurin osa kannabishartsista tuodaan Marokosta.

Hasis kulkee Marokosta Eurooppaan yleensä Espanjan kautta. Espanjan hasistakavarikot muodostivatkin vuonna 2011 kaksi kolmasosaa kaikista Euroopan hasistakavarikoista.

Amfetamiinia myös vientiin

Siinä missä kannabista kasvatetaan lähinnä kotikäyttöön, riittää amfetamiinia Euroopassa aina vientiin asti. Erityisesti Euroopassa tehtyä amfetamiinia viedään Lähi-itään. Euroopan merkittävimpiä amfetamiinin valmistajia ovat Belgia, Hollanti, Puola ja Baltian maat.

Baltian maissa valmistetaan myös amfetamiinin sukulaista metamfetamiinia Pohjoismaiden markkinoille. Suomessa amfetamiinia takavarikoitiin vuonna 2011 71 kiloa ja metamfetamiinia 28 kiloa. Takavarikoidun amfetamiinin määrä on ollut viime vuosina laskussa ja metamfetamiinin kasvussa.

Metamfetamiinin onkin arvioitu syrjäyttävän amfetamiinin Pohjoismaiden markkinoilla.

Euroopan heroiini tulee Afganistanista

Afganistan on maailman suurin laitoin oopiumintuottaja, ja suurin osa Euroopassa tavatusta heroiinista valmistetaan siellä. Muita heroiinintuottajia ovat Iran ja Pakistan.

Heroiini kuljetetaan Eurooppaan pääsääntöisesti kahta salakuljetusreittiä pitkin. Perinteinen Balkanin reitti kulkee länteen Turkin ja Balkanin maiden kautta. Viime aikoina heroiinia on tavattu myös pohjoisella reitillä eli "silkkitiellä", joka kulkee pohjoiseen Venäjälle Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen kautta. Heroiinia kuljetetaan myös Iranista ja Pakistanista Eurooppaan ilma- ja meriteitse joko suoraan tai Länsi- ja Itä-Afrikan maiden kautta.

Vuonna 2011 heroiinia takavarikoitiin Euroopassa 6,1 tonnia. Määrä oli vähäisin kymmeneen vuoteen. Heroiinin salakuljetukseen on puututtu erityisesti Balkanin reitillä, mikä johti vuodenvaihteessa 2010–2011 heroiinipulaan muutamissa maissa.

Kokaiinia salakuljetetaan mehiläisvahassa

Euroopan kokaiini tuotetaan Väli- ja Etelä-Amerikassa ja kuljetetaan Eurooppaan sekä ilma- että meriteitse. Ensisijaisesti kokaiini kulkeutuu Eurooppaan Espanjan ja Portugalin kautta, mutta viime aikoina myös Länsi-Euroopan suurten satamien merkitys salakuljetusreittinä on alkanut kasvaa.

Kaikki kokaiini ei ole myyntikelpoista saapuessaan Eurooppaan. Esimerkiksi Espanjassa havaittiin ja purettiin vuosina 2008–2010 73 jatkouuttamislaboratoriota. Näissä laboratorioissa kokaiini uutettiin materiaaleista, joihin sitä oli kätketty salakuljettamisen ajaksi. Kokaiinin kätkemismateriaaleja ovat olleet muun muassa mehiläisvaha, lannoite, muovi, elintarvikkeet ja vaatteet.

Lähteet:

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot