Mainos
Mainos

Känni ja kortinpeluu - suomalaisten kansanhuvit

Juopottelu ja uhkapelit eivät ole ainoita syntejämme. Aikoinaan syntiä ovat olleet myös ylensyönti, tanssi, seksi, ja lystit.

Suomalaisella tavallisella kansalla ilot olivat menneinä vuosisatoina vähissä. Jos iloja olikin, monet niistä kiellettiin synnillisinä. Suuria syntejä olivat juopottelu ja kortinpeluu. Syykin oli selvä: korttia pelattiin rahasta, ja rahat käytettiin viinaan.

Menneinä vuosisatoina suomalaiset olivat jakautuneet selvästi rahvaaseen ja parempaan väkeen. Yhteistä näille oli se, että kummassakin ryypättiin humalahakuisesti. Rahvaalta ryyppääminen kuitenkin kiellettiin.

Ohjenuora käyttäytymiseen saatiin 1600-luvun puolivälissä, kun Erasmus Rotterdamilaisen Kultainen kirja ilmestyi suomeksi. Yksi ohjeista oli, että kenenkään ei ollut syytä juoda alkoholia kuin kolme annosta.

Ongelmana vain oli, ettei ohjeissa kerrottu annoksen suuruutta. Niinpä kun talonpoika osui kännissä kirkkoon, hän perusteli tilaansa sillä, että hän oli nauttinut vain kolme annosta. Yksi annos saattoikin olla nassakallinen vahvaa olutta.

Kirkossa juopuneena esiintyminen esiintyminen aiheutti 50 hopeataalarin sakot. Jos eksyi kännissä ehtoolliselle, sakot nousivat nelinkertaisiksi. Jos erehtyi tappelemaan kirkossa, niin siitä saattoi olla uhkana pään menetys.

Kaatokännistä sakkoja

1700-luvulla kiellettiin juominen juopumismielessä. Jos jäi viisi kertaa kiinni juopumisesta oli seurauksena kuritushuonetuomio. Juopumisen asteita oli kolme. Vähäinen känni ei vielä aiheuttanut rangaistusta. Puolikännistä tai kaatokännistä ei sitten selvinnytkään ilman sakkoja.

Juopuminen ja kortinpeluu eivät olleet ainoita syntejä. Niitä olivat myös esimerkiksi ylensyönti, tanssi, seksi, lystit, himo ja joutavanpäiväinen nauru.

Kansaa on siis yritetty pitää kielloilla irti viinasta. Mutta miten on tilanne tänään? Ainakin Alkon historiaa tutkinut dosentti Martti Häikiö ja Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja professori Jussi Huttunen ovat vakaasti sitä mieltä, että saatavuuden rajoittaminen on toinen keskeisistä keinoista, joilla voidaan puuttua alkoholinkulutukseen. Toinen yhtä tärkeä keino on hinta.

Alkoholi on yksi Suomalaisten Historiapäivien aiheista Lahdessa. Suomen historian professori Kustaa H. J. Vilkuna esitteli vauhdikkaalla tyylillään suomalaista känniä. Alkoholilla oli hänen mukaansa suuri merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa aina 1900-luvun alkuun asti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme