Mainos
Mainos

Kännitappeluiden taustalla on geeni

Aggressiivinen humalakäyttäytyminen saattaa johtua geeneistä. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan tietyn MAOA-geenin kantajilla on vahva taipumus äkkipikaiseen väkivaltaisuuteen alkoholia nautittuaan.

Tutkittua korkea-aktiivista MAOA-geenimuotoa kantaa yli puolet länsimaalaisista.

- Alkoholille altistuminen vaikuttaa ihmisiin hyvin yksilöllisesti, mikä viittaa siihen, että geeneillä on tässä aika vahva osuus, vastaavana tutkijana toiminut Roope Tikkanen sanoo.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että väkivaltaisuustaipumus heikkenee iän myötä. Vanheneminen lisää serotoniinin määrää aivoissa. Tikkasen mukaan on mahdollista, että aggressiivista käyttäytymistä voitaisiin hillitä serotoniinilääkityksellä. Tärkeämpänä hän kuitenkin pitää maltillista alkoholinkäyttöä.

Tutkimuksessa oli mukana 174 alkoholistimiestä. Heille tehtiin psykologinen arviointi, ja lisäksi heidän alkoholinkäyttöään ja väkivaltaisuuttaan tarkasteltiin. Geenitestillä selvitettiin, onko heillä tutkittu geenityyppi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme