Mainos
Mainos

Kannustinloukkuja käsittelevä työryhmä ei tehnyt hallitukselle esityksiä

Kannustinloukkujen purkamista pohtinut valtiovarain­ministeriön työryhmä ei tehnyt esityksiä hallitukselle.

Työryhmän mukaan esimerkiksi asumisen tuet, työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen liittyvät tuet sekä työttömyysturva vaativat lisäselvityksiä.

Paljon puhutuista perhevapaamalleista työryhmä toteaa, että ne pitää käsitellä kokonaisuutena. Työryhmän mukaan esimerkiksi kotihoidon tuen lyhentäminen tai jakaminen lisäisi työllisyyttä, mutta yksittäisenä toimenpiteenä se lisäisi julkisen talouden kustannuksia. Perussuomalaiset ja keskusta ovat suhtautuneet kielteisesti kotihoidon tuen poistamiseen.

Työryhmä ei tehnyt alueelliseen liikkuvuuteen liittyvistä toimenpiteistä uusia avauksia, vaan suosittaa asuntomarkkinoiden toimivuuden korjaamista.

– Työnteon pitää aina kannattaa. Kiitän työryhmää kattavasta kannustinloukkuselvityksestä. Nyt on perehtymisen ja jatkovalmistelun aika. Päätöksiä tehdään hallituksen puolivälitarkastelussa, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo tiedotteessa.

Aktiivimalli valmistelussa

Työryhmän mukaan nyt ensisijaista on toteuttaa niin sanottu aktiivimalli ja työeläkesopimuksessa mainittu työttömyysputki-iän nosto. Työryhmän mukaan aiemman kolmikantaisen työryhmän sorvaama aktiivimalli on työllisyysvaikutuksella mitattuna suurempi kuin mikään kannustinloukkutyöryhmän tarkastelemista toimenpiteistä. 

Aktiivimallissa työttömän pitäisi esimerkiksi vastedes täyttää aktiivisuusehto työttömyysturvan säilyttämiseksi. SAK on vastustanut aktiivimallin valmistelua, mutta hallitus aikoo antaa hallituksen esityksen aktiivimallista eduskunnalle tänä keväänä.

Kannustinloukuilla tarkoitetaan tilannetta, jossa työttömän ei kannata ottaa tarjottua työtä vastaan tai työllisen ei kannata ottaa lisätyötä vastaan, koska lisätyöstä jää liian vähän käteen. Työryhmän mukaan kannustinloukkujen purkaminen edellyttää joko sosiaaliturvan alentamista, palkkaan ja sosiaaliturvaan kohdistuvan verotuksen eriyttämistä tai sosiaaliturvaan liittyvän tarveharkinnan muutosta.

Hallituksen tavoitteena on poistaa kannustinloukkuja, jotta se pääsisi työllisyystavoitteeseensa. Työllisyysasteen kausivaihteluista tasoitettu trendi on 68,9 prosenttia, joten ilman lisätoimia tai ennusteita parempaa talouskasvua hallituksen 72 prosentin tavoite jää haaveeksi. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot