Mainos
Mainos

Kännykän ICE-koodi vain harvojen käytössä

Hätätilanteiden varalta kännykkään tallennettava ICE-koodi ei ole vielä lyönyt itseään läpi Suomessa. ICE (In Case of Emergency) on lähtöisin Britanniasta ja yleisesti tunnettu myös Ruotsissa. Kyse on siis lähiomaisen puhelinnumeron tallentamisesta nimimuistioon ICE-etuliitteellä.

Ambulansseilla sairaalaan kiidätettyjen potilaiden henkilöllisyyttä joudutaan usein metsästämään poliisin avulla.

- Meille tulee viikottain potilaita, jotka rekisteröidään alkuvaiheessa tuntemattomina, mutta aina loppujen lopuksi toki potilaan henkilöllisyys selviää, kertoo Meilahden HYKS:stä osaston ylilääkäri Tom Silfvast.

Potilaiden tunnistamisapuun markkinoidaan nyt Suomessakin kännykässä nimen eteen näpyteltävää ICE-kirjainsarjaa, joka hädän hetkellä kertoisi kenelle pitää soittaa. Varsinkin ulkomailla ja ulkomaalaisille sitä kehutaan käteväksi, sillä passi jää usein hotelliin.

- Jos henkilölle tapahtuu jotakin, tavoitetaan ICE-koodin avulla omainen nopeammin, ja jos kyseessä on sairauskohtaus, voidaan saada lisätietoa henkilön tilanteesta ja mahdollisista sairauksista, kertoo SPR:n kotimaan valmiuspäällikkö Leena Kämäräinen.

Pelastuslaitoksen ensiapumiehet eivät juuri ICE-koodia tai yleensä koko kännykkää ala etsiä, tärkeintä on saada uhri nopeasti hoitoon. Heille ei suurta merkitystä ole sillä, kuka pelastettava on. Sairaalassa taas sanotaan, että kännykkä ei ole mikään henkilöllisyystodiste, sehän voi olla lainassa tai varastettu.

- Kun tällaiseen numeroon soitetaan terveydenhuollon yksiköistä, on oltava tarkkana, miten asiat esittää. Tämä ei ole täysin ongelmatonta, mutta kyllä siitä kiistämättä jonkinlaista etua on joissakin tilanteissa, sanoo ylilääkäri Tom Silfvast.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme