Mainos
Mainos

Kansa haluaa pitää oman EU-komissaarin

Suomalaiset tahtovat oman EU-komissaarin ja kiertävän puheenjohtajuuden. Lisäksi yli puolet haluaisi kansanäänestyksen EU:n uuden perustuslain hyväksymisestä.

Kahdeksan suomalaista kymmenestä tahtoo Suomen estävän EU:n perustuslain, jos se ei ole maallemme mieleinen. MTV:n ja Euroopan parlamentin mielipidetutkimuksessa nousi esille muun muassa oman komissaarin tärkeys.

Suomalaiset ovat viime vuodet tottuneet näkemään maanmiehensä EU:n komissiossa. Unioni laajenee itään ja Suomen komissaarinpaikka voi joutua katkolle.

Lähes yhdeksän suomalaista kymmenestä pitää oman komissaarin säilymistä ehtona uuden EU-perustuslain hyväksymiselle.

- Se on hyvä systeemi, tulee asiat esille komissaarin myötä joka maalta, porvoolainen Merja Harju pohtii.

- Jos se nyt viedään joltain pois, niin jokuhan sen ottaa. Sehän on valtatyhjiö ja sinne on aina löytynyt niitä jotka täyttävät sen, ähtäriläinen Erkki Teivaanmäki muistuttaa.

Kiertävä puheenjohtajuus saa kannatusta

Kun EU-laajenee, kiertävästä puheenjohtajuudesta saatetaan luopua. Suomalaisten mielestä puheenjohtajuudessa on kyse myös suuremmista asioista kuin matkailun edistämisestä.

- Kyllä kaikkia pitäisi kohdella tasapuolisesti. Niinpä olen sillä kannalla, että kiertävän puheenjohtajuuden pitäisi jatkua, porvoolainen Arto Fagerholm sanoo.

84 prosenttia kansasta tahtoo jokaiselle jäsenmaalle oikeuden kiertävään puheenjohtajuuteen.

- Minusta aika voisi olla pidempi. Puolessa vuodessa ei ehdi isoja asioita hoitamaan, porvoolainen Veikko Niittyvuopio pohtii.

Kansa valmis kaatamaan huonon esityksen

Jos EU:n perustuslaista ei tule Suomelle sopivaa, lähes kahdeksan kymmenesosaa kansasta on valmis tyrmäämään koko hankkeen.

- Ehdottomasti, omista oikeuksista on saatava pitää kiinni, ähtäriläinen Vesa Keski-Ikkala painottaa.

Suomalaisilla on yllättävän yksimielinen valmius tarvittaessa kaataa EU:n perustuslaki. Mutta kysymys kansanäänestyksestä jakaa kansan kahteen leiriin.

EU-jäsenyyden ratkaisseesta kansanäänestyksestä on pian vuosikymmen. Uutta kansanäänestystä perustuslaista toivoo nyt selvä enemmistö nuorista ja naisista. Miehistä puolet on äänestyksen puolesta, puolet vastaan.

Koko kansasta enemmistö eli 55 prosenttia tahtoo kansanäänestyksen, toisaalta neljä kymmenestä ei vaaliuurnia kaipaa.

- Kyllä se vois olla hyvä juttu. Suomessa ei ole kansanäänestyksiä paljon ollut, johtajat on päättänyt näissä loppujen lopuksi, Pirkko Annola pohtii.

Mielipiteet tutki Suomen Gallup haastattelemalla tuhatta ihmistä syyskuun alussa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.09.2003)

Lisää aiheesta ja laajasta EU-kyselystä MTV3:n Uutisissa. MTV3:n EU-kyselyn aineisto kokonaisuudessaan

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme