Mainos
Mainos

Kansa: Presidentti vaikutusvaltaisin suomalainen

Suomalaiset pitävät presidenttiä vaikutusvaltaisimpana henkilönä. Presidentin valtaoikeuksien halutaan myös säilyvän.

Suomalaisten mielestä presidentti Tarja Halosella, Nokian Jorma Ollilalla ja SAK:n Lauri Ihalaisella on eniten vaikutusvaltaa. Halosta pitää vaikutusvaltaisimpana 22 prosenttia, Ollilaa 21 prosenttia ja Ihalaista 19 prosenttia kansasta.

Yli 60 prosenttia on sitä mieltä, että perustuslaki antaa eniten valtaa pääministerille, mutta vain 12 prosenttia uskoo hänen olevan suurin epävirallisen vallan käyttäjä.

Sanomalehti Kalevan teettämän kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista ei rajoittaisi presidentin valtaoikeuksia. Seitsemän kymmenestä pitäisi valtaoikeudet ennallaan ja viidenneksen mielestä valtaa pitäisi kasvattaa. Vain kahdeksan prosenttia karsisi presidentin valtaa.

Eniten karsijoita löytyy kokoomuslaisten joukosta, kun taas vasemmistoliittolaiset kannattavat innokkaimmin vallan lisäämistä. TNS-Gallup haastatteli reilua tuhatta yli 15-vuotiasta suomalaista marras-joulukuun vaihteessa. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme