Mainos

Kansa tukee hallituksen Irak-politiikkaa

Yli puolet kansalaisista arvioi, että Suomi on tukenut Yhdysvaltoja sopivasti Irakin kriisissä.

Viime päivinä vellonut keskustelu siitä, onko Suomi Yhdysvaltojen tukija Irakin kriisissä, ei näytä kansaa suuresti jakavan. Enemmistö ei näe asiassa mitään ongelmaa.

Yli puolet vastaajista arvioi, että Suomi on tukenut Yhdysvaltoja sopivasti Irakin kriisissä. Viidesosa arvioi, että tukea on annettu liian paljon. Lievästä hämmennyksestä kertoo se, että lähes yhtä suuri joukko ei osaa sanoa kantaansa asiaan.

Jos tarkastellaan vastaajien puoluetaustoja, keskustan ja vihreiden kannattajista kolmasosa arvioi, että tukea on annettu liian paljon. SDP:n tukijoistakin joka neljäs on tätä mieltä. Kokoomuksen kannattajista vain joka kymmenes arvioi, että tukea on annettu liian paljon.

Kansalla ei ole yksituumaista mielipidettä siitä, toimiko Anneli Jäätteenmäki oikein nostaessaan Suomen Irak-politiikan vaaliteemaksi. Reilu 40 prosenttia vastaajista pitää Jäätteenmäen toimintaa sopivana, 35 prosenttia ei. Peräti neljäsosalla vastaajista ei ole mielipidettä asiasta.

Maanviljelijät ja opiskelijat asettuvat keskimääräistä selkeämmin kyllä- kannalle. Sen sijaan alemmat toimihenkilöt ja johtajat kallistuvat ei-näkemyksen puolelle. Puoluekantojen perusteella selvä enemmistö keskustan ja vihreiden kannattajista vastaa kyllä, Kokoomuksen ja SDP:n kannattajista sen sijaan ei.

Puolet suomalaisista ei näe mitään ongelmaa siinä, että Suomen ulkopolitiikan keskeiset vaikuttajat - presidentti, pääministeri, ulkoministeri ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja - ovat kaikki sosialidemokraatteja. Reilu kolmasosa sen sijaan pitää asetelmaa ongelmallisena.

Puoluekantojen mukaisessa tarkastelussa ei ole yllätyksiä: keskustalaiset pitävät tilannetta ongelmana, sosialidemokraatit ei. Kokoomuksen kannattajien joukossa ei-vastauksia annetaan hieman enemmän kuin kyllä-vastauksia.

Kysely tehtiin eilen ja toissapäivänä ja siihen vastasi 500 suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 4,5 prosenttiyksikköä puoleen tai toiseen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.03.2003)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot