Mainos
Mainos

Kansainvälinen tutkimus: Suomalaisnuoret eivät luota sosiaaliseen mediaan

Suomalaiset kahdeksasluokkalaiset eivät luota sosiaaliseen mediaan, ilmenee kansainvälisestä vertailututkimuksesta. Tutkimuksessa mitattiin koululaisten yhteiskunnallista tietämystä 24 maassa.

Sosiaalisen median lisäksi luottamus poliittisiin puolueisiin oli heikkoa. Vahvimmin suomalaiskoululaiset luottivat poliisiin sekä Puolustusvoimiin.

Kaiken kaikkiaan suomalaisnuoret sijoittuivat yhteiskunnalliselta tietämykseltään neljän parhaan joukkoon viime vuonna tehdyssä ICCS 2016 -tutkimuksessa.

–  Tutkimus vahvistaa, että suomalaisnuorten yhteiskunnallinen tietämys ja luottamus yhteiskunnallisiin instituutioihin ovat maailman parhaimpia. Nuoret suhtautuvat myönteisesti tasa-arvon edistämiseen ja ovat erityisen kiinnostuneita ympäristökysymyksistä, arvioi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Ministerin mukaan on kuitenkin paljon työtä siinä, miten kiinnostusta yhteiskunnalliseen osallistumiseen saataisiin lisättyä.

Tutkimuksesta ilmenee, että suomalaisnuorilla on erinomaiset tiedolliset ja asenteelliset perusvalmiudet yhteiskunnalliseen osallistumiseen, mutta kiinnostus ja tarve kovin aktiiviseen osallistumiseen puuttuu valtaosalta nuorista.

Hyvistä yhteiskunnallisista tiedoistaan huolimatta suomalaisnuoret luottavat vertailumaista vähiten omiin kykyihinsä yhteiskunnallisina toimijoina.

Tanskalaiset venyttivät kaulaa

Nuorten yhteiskunnallisia tietoja, osallistumista ja asenteita mittaava kansainvälinen tutkimus toteutettiin nyt kolmatta kertaa. Aiemmat tutkimukset ovat vuosilta 1999 ja 2009.

Vuoden 2009 tutkimuksessa suomalaisnuorten yhteiskunnallisen tietämyksen pistekeskiarvo 576 oli tutkittujen maiden korkein yhdessä tanskalaisnuorten kanssa.

Nyt suomalaisnuorten keskiarvo oli 577, mutta tanskalaiset ovat yksin siirtyneet ykköstilalle 586 pisteellä. Myös taiwanilaisilla (581) ja ruotsalaisilla (579) nuorilla oli tällä kertaa niukasti korkeampi keskiarvo kuin suomalaisnuorilla.

Suomessa tutkimukseen osallistui 179 yläkoulua, noin 3  200 kahdeksannen vuosiluokan oppilasta ja noin 2  200 opettajaa.


Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot