Mainos
Mainos

Kansainvälinen ympäristödiplomatian koulutus alkoi Joensuussa

Kurssille osallistuu ympäristösopimusten neuvottelijoita 43 maasta. Koulutuksen teemana ovat metsäkysymykset.

Joensuun yliopistossa alkoi tänään poikkeuksellisen laajaa kansainvälistä kiinnostusta herättänyt ympäristöoikeuteen ja diplomatiaan keskittyvä koulutus. Kaksiviikkoiselle kurssille oli yli 200 hakijaa peräti 85 maasta. Kurssin aloitti 49 kansainvälisten ympäristösopimusten neuvottelijaa 43 maasta. Kurssin teemana ovat metsäkysymykset.

-Näyttää siltä, että kansainvälisiin metsäasioihin liittyvässä mielenkiinnossa on tapahtumassa nyt käänne. Monissa maissa on herätty metsäasioissa, ja myös tämän kurssin suosio kertoo siitä, arvioi YK:n metsäfoorumin UNFF:n johtaja Pekka Patosaari Joensuussa.

Metsiä koskevaa kansainvälistä sopimusta ei ole syntynyt yli 10 vuotta jatkuneista neuvotteluista huolimatta. Patosaaren mielestä yhteisymmärrys siitä, mitä pitäisi tehdä, on kuitenkin olemassa monista arvoristiriidoista huolimatta.

-Maailma on katettu hyvillä suosituksilla, niitä on yli 270 kappaletta. Esimerkiksi kestävän metsätalouden indikaattorit ovat olemassa jo hyvin monissa maissa, Patosaari kertoi.

Joensuun yliopiston kurssille valittuja ympäristödiplomaatteja ja tutkijoita koulutetaan tuleviin sopimusneuvotteluihin. Kahden viikon aikana järjestetään neuvotteluharjoituksia, joissa kansainvälinen sopimustilanne on esimerkkinä. Koulutuksessa valmistaudutaan vastaavaan neuvottelutilanteeseen kuin Kioton ilmastosopimusta tehtäessä.

-Kurssilla on tarkoitus lisätä erityisesti teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välistä vuorovaikutusta. Kehitysmaista on runsaasti osanottajia, kertoo kurssin johtaja, kansainvälisen ympäristöoikeuden professori Tuomas Kuokkanen Joensuun yliopistosta.

Kurssilla opettaa useita kansainvälisten ympäristösopimusten ja ympäristödiplomatian asiantuntijoita. Kurssilaiset pääsevät tutustumaan myös suomalaiseen metsätalouteen ja metsäluontoon. Koulutus järjestetään ympäristöministeriön ja ulkoministeriön tuella. Kokonaisbudjetti on noin 200000 euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme