Mainos
Mainos

Kansainväliset huoltajuuskiistat yleistyneet Suomessa

Kansainväliset huoltajuusriidat yleistyvät Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan kansainvälisten perheiden määrä Suomessa on yli viisinkertaistunut 20 vuodessa.

Huoltoriitoihin erikoistuneen käräjätuomari Anna-Kaisa Aaltosen mukaan on selvää, että monikulttuuristen liittojen yleistyessä myös riidat ja erot lisääntyvät. Osapuolina ei enää ole vain suomalainen ja ulkomaalainen.

– Monissa tapauksissa molemmat vanhemmat ovat ulkomaalaisia ja samasta kulttuuritaustasta.

Käräjäoikeuksissa käsitellään vuosittain noin 2 000 riitaa lapsen huoltajuudesta. Niistä 13 prosenttia eli reilut 250 on monikulttuurisia.

Viimeksi tehdyn selvityksen mukaan valtaosassa monikulttuurisia riitatapauksia perhe oli lastensuojelun asiakas. Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos selvitti asiaa vuonna 2008.

– Monikulttuuriset huoltokiistat ovat keskimäärin vaikeampia kuin muut. Ne kestävät muita tapauksia kauemmin, ja sovintoja tulee vähemmän.

Selvityksen mukaan lastensuojelun taustalla olivat yleensä vanhemman mielenterveysongelmat tai päihteidenkäyttö.

Aaltosen mukaan perheiden tilanteet ovat kuitenkin yksilöllisiä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot