Mainos
Mainos

Kansainväliset tarkkailijat valvovat Suomen vaaleja

Suomen eduskuntavaaleja valvovat ensimmäistä kertaa kansainväliset vaalitarkkailijat. Seitsemän Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijaa valvovat ääntenlaskun lisäksi muun muassa sitä, että muistavatko kaikki ehdokkaat noudattaa uutta vaalirahalakia.

– Olemme täällä ensimmäistä kertaa vaalien valvomisen vuoksi. Suomessa luotetaan perinteisesti vaalijärjestelmään, mutta me valvomme täällä muutakin kuin vaalipäivän tapahtumia. Vaalit ovat paljon muutakin, Etyjin päällikkö Hannah Roberts kertoo.

Muilla valvottavilla asioilla Roberts tarkoittaa muun muassa uuden vaalirahalain toimivuutta.

– Kaikkihan me tiedämme taustat Suomen vaalirahalakiin, mutta me valvomme sitä, että toimiiko laki käytönnössä, Roberts muistuttaa.

Roberts viittaa uudella lailla sitä lakia, joka velvoittaa ehdokkaiden ilmoittavan entistä herkemmin tukijoidensa nimet ja summat.

Kansainvälinen media myös laajemmin paikalla

Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden lisäksi Suomen eduskuntavaaleja seuraavat isot mediatalot yli kymmenessä eri maassa. Ulkoasiainministeriölle on akkreditoitunut satakunta toimittajaa eri medioista.

Ulkoasiainministeriön viestinnän mukaan kiinnostus Suomen sisäpolitiikan asioihin on ollut muutenkin aktiivisempaa kuin ennen ja eri maita kiinnostaa eri asiat.

– Ruotsin lehdistö on esimerkiksi kiinnostunut siitä, realisoiko perussuomalaiset oikeasti gallup-kannatuksensa. Saksan media kyselee taas sitä, että mitä mieltä Suomessa ollaan EU:n velkaantumiskriisistä, tarkentaa ryhmäpäällikkö René Söderman ulkoministeriöstä.

Eduskuntavaalien vaalipäivä on ensi sunnuntai.

Katso Mari Karppisen juttu (Kymmenen uutiset 14.4.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme