Mainos
Mainos

Kansainvälisten opiskelijoiden menestys tyssää työnhaussa

Tuoreen kyselyn mukaan kansainväliset opiskelijat ovat tyytyväisiä opiskeluunsa Suomessa. Suurin epäkohta opiskelijoiden eteen tuleekin vasta sitten, kun opinnot on suoritettu: suomalaiset työmarkkinat eivät ole kansainvälisiä opiskelijoita varten.

Qian Cao saapui Kiinasta Suomeen opiskelemaan sosiologiaa. Vaikka hän haluaisi jäädä Suomeen opintojen päättymisen jälkeen, hänen on todennäköisesti pakko lähteä. Vaikka ammattitaitoa riittää, potentiaalisia työpaikkoja on vaikea löytää ilman suomen kielen taitoa.

– Suurin ongelma on se, että monien alojen työpaikoista ei saa tietoa englanniksi. Vaikka me sopisimmekin johonkin työtehtävään, me emme saa niistä tietoa, Cao harmittelee.

Lisäongelmia Caolle aiheuttaa myös viisumin umpeutuminen, mikäli työpaikkaa ei löydy.

– Jos en saa tutkinnon suoritettuani heti töitä, viisumini vanhenee ja joudun lähtemään. Lisäksi eläminen voi tulla liian kalliiksi opiskelija-alennusten päättymisen jälkeen, hän sanoo.

Kielen opiskelun tärkeyttä tulisi korostaa

Tanskalaisen politiikan opiskelijan Søren Rasmussenin mukaan Suomen korkeakoulujen pitäisi painottaa nykyistä enemmän sitä, että kansainvälisten opiskelijoiden kannattaa opiskella suomen kieltä.

– Tällä hetkellä suomen opiskelun voi välttää kokonaan. Kielen oppimista pitäisi painottaa enemmän, Rasmussen sanoo.

Hänen mukaansa suomen opiskelun pitäisi olla ennen kaikkea mahdollista.

– Jos halutaan, että meidät pidetään täällä tulevaisuuden työvoimana, meille on tarjottava tarpeeksi kursseja kielitaidon saavuttamiseksi.

Cao näkee, että suomen kieltä ei voi oppia siinä ajassa, mitä tutkinnon suorittaminen kestää.

– Esimerkiksi maisteriohjelma kestää kahdesta kolmeen vuotta. Luemme, kirjoitamme ja opiskelemme kaiken englanniksi. Siinä ajassa on aika mahdotonta opiskella suomea niin, että osaisi sitä riittävästi.

Tarpeellista ennakkotietoa kaivataan

Cao tiesi Suomesta etukäteen vain vähän. Varsinkin työmarkkinoiden sulkeutuneisuus yllätti.

– Ajattelin, että jos olen opiskellut täällä, ne avautuvat. Mutta se ei onnistu kielimuurin vuoksi.

Rasmussenin mukaan työmarkkinoiden avautumisessa on tapahtunut jonkinasteista kehitystä, mutta lähinnä suuryhtiöissä.

– Pienet ja keskisuuret yritykset ovat mieltä täysin suljettuja työpaikkoja.

Oman alansa työmahdollisuudet Rasmussen näkee mahdottomiksi. Perhe pitää kuitenkin Suomessa.

– Jos ajatellaan, että minulla ei olisi suomalaista tyttöystävää ja perhettä täällä, en olisi tullut Suomeen opiskelemaan. Politiikan opiskelijat kokeilevat varmasti ensin pääsyä Yhdysvaltoihin tai Britanniaan, ja Suomea vasta sitten, jos mikään muu ei olisi tärpännyt, Rasmussen naurahtaa.

Toiveena lisää kontakteja työelämään

Cao ja Rasmussen painottavat olevansa hyvin tyytyväisiä opiskeluun Suomessa. Rasmussenin mielestä työnsaannin ongelmat ovat kuitenkin huonoa mainosta tuleville opiskelijoille.

Cao ehdottaa, että kansainvälisten opiskelijoiden ja mahdollisten työnantajien välille voisi kehittää lisää yhteyksiä jo opiskeluaikana.

Rasmussen toivoo, että päättäjät tarttuisivat epäkohtiin, joita kansainvälinen kyselytutkimus paljasti Suomen profiilista verrattuna Euroopan maihin ja Yhdysvaltoihin.

– Vaikka Suomi menestyikin vertailussa hyvin, nyt niille epäkohdille olisi mahdollisuus tehdä jotain.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme