Mainos
Mainos

Kansalaisaloite abortista eduskuntaan

Kansalaisaloite terveydenhuollon henkilökunnan oikeudesta kieltäytyä suorittamasta raskaudenkeskeytystä etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloite ylitti vaadittavan 50 000 nimen rajan.

Suurimmassa osassa Euroopan maita henkilökunnalla on oikeus eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin.

Gynekologi Sari Tanus on yksi aloitteen vireillepainijoista. Hän ihmettelee, miksi Suomessa toimitaan toisin.

– Meillä perustuslaissa jo sanotaan, että pitää olla uskonnon- ja omantunnonvapaus. Siitä puhutaan paljon ja mennään kaukomaille puhumaan, että ei saa olla syrjintää värin, rodun tai vakaumuksen perusteella. Sanotaan, että pitää olla  erilaisia katsontokantoja, ja muissa kysymyksissä suvaitaankin, mutta miksi tämä raskaudenkeskeytykseen liittyvä omantunnonasia on Suomessa, länsimaisessa demokratiassa, näin kivikautisella tasolla?

Kansalaisaloitteen mukaan myös Suomessa henkilökunnalla pitäisi olla oikeus kieltäytyä aborttiin osallistumisesta uskonnollisen tai eettisen vakaumuksen perusteella, jos synnyttäjän henki ei vaarannu.  

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme