Mainos

Kansalaiset ovat löytäneet oikeusaputoimiston neuvontapuhelimen

Oikeusaputoimiston sihteeri ohjaa kysyjää eteenpäin. Puhelinpalvelun ohelle on myös avattu verkkosivut.

Kuuden ensimmäisen viikon aikana oikeusapuohjauksen neuvontapuhelimiin on tullut yli 1200 puhelua, joista ruotsinkieliseen neuvontanumeroon 33 puhelua ja pohjoissaameksi yksi.

Kyseessä on oikeusministeriön valtakunnallinen puhelinneuvontakokeilu, joka aloitettiin lokakuun alussa. Puheluiden määräksi on vakiintunut noin 40 puhelua päivässä.

Eniten on kyselty perintöoikeuteen liittyvistä asioista. Soittajat ovat halunneet tietoa myös perunkirjoituksesta, avustajan saamisesta rikosoikeudenkäyntiin, todistajan asemasta ja ikääntyvien vanhempien talousasioiden hoidosta. Myös testamentinteosta, edunvalvonnasta sekä avioliitto- ja perheoikeudellisista asioista on kyselty.

Joka viidennessä soitossa ongelma on saatu ratkaistua ilman, että kysyjää olisi tarvinnut ohjata eteenpäin.

Soittaja on usein halunnut selvittää asiaa, jonka hän olisi voinut hoitaa jo aiemmin, mutta on sittemmin unohtanut asian syystä tai toisesta. Moni on kokenut hyödylliseksi, että on voinut pohtia jonkun kanssa oikeudellisia asioita ja miettiä keinoja niiden eteenpäin viemiseksi.

Valtaosa kysyjistä on ymmärtänyt, että puhelinneuvontaa antava oikeusaputoimiston sihteeri ei ota kantaa varsinaisiin oikeudellisiin kysymyksiin vaan ohjaa kysyjää eteenpäin.

Oikeudellinen puhelinneuvontakokeilu kestää vuoden 2006 loppuun saakka. Kokeilussa on mukana 12 oikeusaputoimistoa, jotka kaikki sijaitsevat pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Oikeusapuohjausta annetaan suomeksi arkisin klo 9.00-15.00 numerossa 010086200 ja ruotsiksi klo 9.00-12.00 numerossa 010086201. Pohjoissaameksi oikeusapuohjausta annetaan numerosta 016-521 545 tiistaisin klo 10.00 - 11.00. Puhelun hinta määräytyy soittajan oman sopimuksen mukaan.

Puhelinpalvelun kanssa on myös avattu verkkosivut, joille on koottu oikeudellista perustietoa sekä tietoa viranomaisista ja järjestöistä, jotka auttavat oikeudellisissa ongelmissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot