Mainos
Mainos

Kansalaiskysely: Maahanmuuttajien vaikutus työllisyyteen jakaa mielipiteitä

Turvapaikanhakijoiden maahantulon vaikutus työllisyyteen jakaa uuden kyselyn perusteella selvästi suomalaisten mielipiteitä. Sisäministeriö ja Vaasan yliopisto selvittivät kansalaisten asenteita turvapaikka-asioihin mielipidetutkimuksella.

Kansalaiskyselyyn vastanneista 46 prosenttia oli eri mieltä siitä, että turvapaikanhakijoiden maahantulo helpottaisi työvoimapulaa. 24 prosenttia taas oli väittämästä samaa mieltä. Joka kolmas vastaaja katsoi turvapaikanhakijoiden maahantulon kasvattavan suomalaisten työttömyyttä ja yhtä suuri osuus oli asiasta eri mieltä.

Paperittomiin suhtaudutaan tiukasti

Suhtautuminen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita oli suhteellisen yhdenmukaista. Kolme neljästä vastaajasta katsoi, että kielteisen päätöksen saaneella turvapaikanhakijalla ei ole oikeutta jäädä oleskelemaan Suomeen. Enemmistö vastaajista oli myös sitä mieltä, että yksittäisten kansalaisten, kirkkojen tai aattellisten järjestöjen ei pidä suojella kielteisen päätöksen saaneita palautukselta.

Vastaajat olivat hyvin samanmielisiä myös suhteessa erilaisiin oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotoutumiseen liittyviin toimenpiteisiin. 82 prosenttia vastaajista katsoi, että oleskeluluvan saaneilta tulee edellyttää selkeää sitoutumista suomalaisen yhteiskunnan sääntöihin. Yhtä suuri osuus on sitä mieltä, että Suomen tulee kotouttamistoimissa edellyttää sekä aktiivisuutta että vastikkeellisuutta.

Yhteiskunnan jakautuminen huolestuttaa

Yksittäisenä eniten suomalaisia turvapaikkatilanteessa huolestuttavana teemana nousee esille koko yhteiskuntaa leimaava jakautuminen. Olipa mielipide turvapaikkakysymyksiin mikä tahansa, koetaan leimautumisen mahdollisuus hyvin suurena.

Kysely tehtiin 30.12.2016-10.1.2017 Suomen Onlinetutkimuksen sähköisenä kuluttajapaneelina. Vastaajajoukko edustaa Suomea pienoiskoossa. Kyselyyn vastasi 1047 suomalaista.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot