Mainos
Mainos

Kansalaisuustestiä ehdotettu jo pari vuotta sitten

Maahanmuuttoviraston kansalaisuusyksikön johtajan Tiina Suomisen mukaan virasto on ehdottanut kansalaisuustestiä jo pari vuotta sitten.

- Olemme esittäneet tätä sisäasiainministeriölle nyt eduskunnassa olevan kansalaisuuslain uudistamisen alkuvaiheessa eli pari vuotta sitten, Suominen kertoo.

Suominen korostaa, että kysymys olisi vasta asian selvittämisestä.

- Nyt olisi meidän mielestämme oikea aika selvittää, minkälaisia nämä testit ovat eri maissa, ja onko tällaisilla testeillä käyttöä myös Suomessa. Nämä ovat pikku hiljaa yleistyneet aika voimakkaasti varsinkin EU-maissa, Suominen arvioi.

Nykyään Suomen kansalaisuutta voi hakea, jos osaa tyydyttävästi suomen- tai ruotsinkieltä sekä on asunut maassa kuusi vuotta. Suomen kansalaisen puolisolla asumisajaksi riittää neljä vuotta. Maahanmuuttovirasto pitää kielikoetta riittämättömänä vaatimuksena kansalaisuuden saamiselle.

- Kielikoehan mittaa pelkästään kielitaitoa. Sillä ei ole mitään tekemistä tämän yhteiskunnan tuntemuksen kanssa. Siitä on viitteitä, että kansalaisuuden saaneillakaan ei ole välttämättä edes tyydyttävää tietoa suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta, Suominen toteaa.

Suomeen kotoutumiseen liittyvät puutteet saattavat Suomisen mukaan hyvinkin vaikuttaa kansalaisuuden hakijan jatkosuunnitelmiin.

- Tietämättömyys yhteiskunnan toiminnasta on ehkä saattanut vaikuttaa siihen, miten kokee elämän suomalaisessa yhteiskunnassa ja aikooko sitten kansalaisuuden saatuaan muuttaa ulkomaille, Suominen arvioi.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot