Mainos
Mainos

Kansallisarkiston löytö: Kaarina Maununtyttären muistoruno

Kansallisarkisto esittelee uusimman löytönsä, muistorunon Kaarina Maununtyttärestä. Kuningatar Kaarina Maununtytär eli vuosina 1550-1612. Muinainen asiakirja löytyi kesällä Kansallisarkiston vanhan puolen korjausten yhteydessä.

Muistoruno julkistettiin tänään museossa, jossa se on esillä tammikuun alkupuolelle. Pergamentille on kirjoitettu latinan- ja ruotsinkieliset runot, jotka vastaavat sisällöllisesti toisiaan. Kirjoittajana on Jeremias Petri Parginsulanus,joka tutkimusten mukaan oli Paraisten kirkkoherran Petrus Johanniksen poika.

Pergamentin vaiheista tiedetään hyvin vähän. Se laadittiin talvella vuonna 1613 ja luettiin Turun tuomiokirkossa Kaarinan hautajaisissa. Isoon vihaan saakka pergamenttia säilytettiin Kaarinan haudalla Tuomiokirkossa. Valtionarkistoon asiakirja ilmestyi tämän vuosisadan alussa, mutta joutui samantien hukkaan. Pergamenttia on etsitty jo aiemmin, mutta vasta nyt se löytyi sattumalta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme