Mainos

Kansallismuseon räjähdyksellä ja kaasuvuodolla sittenkin yhteys?

Eilisen kaasuvuodon ja Kansallismuseon räjähdyksen yhteyttä ei ole suljettu pois. Eilisen maakaasuvuodon korjaustyöt on jo aloitettu Etu-Töölössä.

Poliisi tutkii edelleen, onko Kansallismuseon maanantaisella kaasuräjähdyksellä ja lähistöllä eilen havaitulla kaasuvuodolla mahdollisesti yhteyttä toisiinsa. Myöskään kaasuyhtiö Helsinkikaasun edustaja ei pidä tapausta täysin selvitettynä.

Rikosylikomisario Kari Tolvasen mukaan kaikki vaihtoehdot käydään läpi.

- Alustavien tietojen mukaan Kansallismuseosta löytyy metaania, jota muun muassa käytetään maakaasussa. Laboratoriotutkimukset ovat kesken, ja tulokset saataneen toivottavasti torstaina, Tolvanen kertoi alkuillasta.

Kansallismuseon viemäriputki on samassa verkossa, josta eilen mitattiin vaarallisia kaasupitoisuuksia, kerrotaan Helsingin pelastuslaitokselta.

Putkivuodon korjaustyöryhmän vetäjä Sakari Iiskola Helsinkikaasusta myöntääkin, ettei tapausten yhteyttä toisiinsa voi kokonaan sulkea pois.

Korjaustyöt vauhtiin

Helsingin maakaasuvuodon korjaustyöt on jo aloitettu Etu-Töölössä. Vuotopaikka löydettiin aamupäivällä Aurorankadun ja Museokadun kulmauksesta.

Vuodon vuoksi ilman kaasua jääneet Aurorankadun kiinteistöt 3, 5 ja 7 saavat jälleen kaasua. Maakaasun myynnistä Helsingin kantakaupungissa huolehtivasta Suomen Kaasuenergiasta kerrotaan, että kaasua pystytään tuomaan näihin kiinteistöihin lähialueen muista jakeluputkista.

Vuoto paikallistettiin samassa kohtaa kulkevan kaukokylmän alta. Putkea kaivettiin esiin noin viiden metrin matkalta. Korjaustyöryhmän vetäjä Sakari Iiskola Helsinkikaasusta arvioi onnettomuuspaikalla aamupäivällä, että routa olisi aiheuttanut vuodon. Iiskolan mukaan rikkoutumispaikalla on kahdentyyppistä maa-ainesta, jotka ovat käyttäytyneet kylmässä eri tavoin ja rikkoneet putken.

Suomen Kaasuenergian mukaan mahdollista on myös että, alueen muissa johtorakenteissa tehdyt kaivu- ja rakennustyöt ovat aiheuttaneet maansiirtymiä, jotka ovat vahingoittaneet maakaasuputkea. Vuodon korjaustöiden arvioidaan jatkuvan ainakin tämän päivän ajan.

Myös Suomen Kaasuenergian toimitusjohtaja Jarko Alanko arveli aamulla MTV3:n uutisille, että putki olisi rikkoutunut rakennustöiden yhteydessä tai lämpötilan muutosten vuoksi.

Vuodot harvinaisia

Iiskolan mukaan nyt ilmi tulleen kaltaiset kaasuvuodot ovat Helsingissä harvinaisia. Edellisen kerran samantyyppinen rikko tapahtui muutamia vuosia sitten Runeberginkadulla. Vuodot on kuitenkin helppo havaita, koska maakaasu haisee.

Kaasuvuodon vuoksi Museokadulla sijaitsevat ravintolat Storyville ja Ostrobotnia jouduttiin illalla evakuoimaan.

Pelastuslaitos löysi räjähtäviä pitoisuuksia metaania alueen kaivoista. Ravintoloiden ulkopuolella olevat kaivot olivat vaarassa räjähtää, jos niihin olisi sattunut kipinä.

- Vesilaitoksen miehet ovat mitanneet kaasupitoisuuksia jo eilisiltapäivästä lähtien, päivystävä palomestari Sandy Nyman kertoi.

Nyman arveli, että ravintolat olivat evakuoinnin aikaan melko täynnä asiakkaita.

Pelastuslaitos evakuoi aiemmin myös eduskunnan asuinrakennuksen, mutta asukkaat pääsivät palaamaan koteihinsa kello yhden jälkeen aamuyöstä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 25.01.2006)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot