Mainos
Mainos

Kansanäänestykset eivät innosta kuntalaisia

Vain joka kolmas kansalainen ajattelee, että kunnalliset kansanäänestykset voisivat olla tehokas vaikuttamisen tapa. Huomattavan moni epäilee myös kunnallisvaaleissa äänestämisen tehoa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on selvittänyt käsityksiä kunnista ja vaikuttamisesta niissä. Äänestäminen kunnallisvaaleissa on tavallisen kansalaisen tilaisuus vaikuttaa, mutta tehokkaana tapana sitä pitää tämän tutkimuksen mukaan vain 41 prosenttia eli vähemmän kuin puolet. Suorastaan tehottomaksi äänestämisen leimaa 23 prosenttia vastaajista.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.) pitää tällaisia lukuja hälyttävinä. Kuva kunnallisesta demokratiasta näyttäytyy Mäenpään mielestä aika kielteisenä.

Mäenpään mielestä nyt pitäisi miettiä, pitäisikö äänestäminen tehdä helpommaksi tai ottaa rohkeampia askeleita siirtymisessä sähköiseen äänestykseen.

- Kannattaa katsoa asiaa aika lailla ennakkoluulottomasti, Mäenpää sanoi tutkimuksen esittelytilaisuudessa maanantaina.

Tutkimus kertoo myös, että suomalaiset ovat ehkä luultuakin valmiimpia kuntaliitoksiin, kunhan tarkoituksena on palvelujen turvaaminen. Vastaajista 61 prosenttia voisi sietää tällaisen liitoksen.

Mäenpää tulkitsee tutkimuksen tulosta niin, että palvelujen kehittäminen on tärkeämpää kansalaisille kuin se, montako kuntaa maassa on. Mäenpään mielestä tulos antaa poliittisille päättäjille valtakirjan viedä uudistuksia reippaasti eteenpäin.

Ulkomaisia työntekijöitä ei haluta

Kuntien palveluiden ulkoistaminen jakaa tämänkin tutkimuksen mukaan voimakkaasti mielipiteitä. 43 prosenttia vastaajista hyväksyi sen, että palveluja siirrettäisiin yritysten ja järjestöjen hoidettavaksi kustannustehokkuuden lisäämiseksi. Vastustajia oli hieman vähemmän, 41 prosenttia.

Ulkomaalaisten työntekijöiden tuloon suhtaudutaan tässäkin tutkimuksessa hyvin varauksellisesti. Kuntien palvelutehtäviin heitä ottaisi vain 33 prosenttia. Vastaan oli 45 prosenttia.

TNS-Gallupin helmikuun lopulla tekemässä tutkimuksessa haastateltiin 1263 henkilöä. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaan ja toiseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

(30.3.2008)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme