Mainos
Mainos

Kansanäänestys EU-perustuslaista ei innosta eduskuntaa

Pääministeri Vanhasen mukaan hallitus päättää aikaisintaan 2. kesäkuuta sopimuksen hyväksymistä ja ratifiointia koskevasta esityksestä.

Eduskunta on hylännyt äänin 104-24 esityksen kansanäänestyksen järjestämisestä ennen EU-perustuslaillisen sopimuksen hyväksymistä. Tyhjää äänesti 11 kansanedustajaa.

Eduskunta joutui ennen äänestystä ratkaisemaan harvinaisella tavalla äänestäen myös sen, missä järjestyksessä EU-selontekoon liittyvät ehdotukset käsitellään. Sopimuksen hyväksymistä vastustaneet olisivat halunneet selkeän äänestyksen myös tästä asiasta, mutta jäivät tappiolle äänin 117-16.

Kansanäänestystä koskevista vaatimuksista pääsi loppusuoralle vihreiden Ulla Anttilan esitys. Sen hyväksymisen kannalla olivat vihreiden lisäksi vasemmistoliiton edustajat, lähes kaikki kristillisdemokraatit sekä keskustan Seppo Lahtela.

Tyhjää äänestäneiden joukossa oli hallituspuolueiden edustajista viisi keskustalaista ja kolme sosialidemokraattia.

Eduskunnan äänestyksissä oli kysymys EU:n perustuslaillista sopimusta käsitelleestä hallituksen selonteosta. Siitä mietinnön tehnyt ulkoasiainvaliokunta suositteli ratifiointiesityksen antamista eduskunnalle ennen Suomen EU-puheenjohtajakauden alkua. Kansanäänestystä valiokunta ei halunnut.

Vanhanen: Eduskunta antoi selvän viestin

Pääministeri Matti Vanhanen tulkitsee hallituksen saaneen eduskunnalta selvän viestin siitä, että hallituksen tulisi esittää EU:n perustuslakisopimuksen ratifiointia.

Vanhanen sanoi heti tämänpäiväisen eduskuntaäänestyksen jälkeen tuloksen olleen hyvin selvä, kun liki 80 prosenttia kansanedustajista oli selonteon kannalla.

Hallitus ryhtyy nyt Vanhasen mukaan käsittelemään ratifiointiasiaa ja keskustelee myös presidentin kanssa. Tämän kierroksen päätös eli esitys eduskunnalle voisi Vanhasen mukaan tulla aikaisintaan 2. kesäkuuta.

Vanhanen ei ottanut kantaa mahdollisen ratifiointikäsittelyn aikatauluun eduskunnassa. Hän totesi asian kuuluuvan eduskunnalle, joka käyttää sen ajan, mitä tarve vaatii.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme