Mainos
Mainos

Kansanedustaja ehdottaa: Kuukautissuojien arvonlisäveroa alennettava, voi maksaa naiselle tuhansia euroja

Vasemmistoliiton kansaedustaja Hanna Sarkkinen ehdottaa lakialoitteessaan kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisäveron alentamista.

Sarkkisen mukaan kuukautissuojiin voi kulua naisen elämän aikana tuhansia euroja.

– Oikeus ja kohtuus olisi, että nämä välttämättömät hygienia- ja terveystarvikkeet siirrettäisiin alennetun arvonlisäveron piiriin. Näin kevennettäisiin naisten sukupuolesta aiheutuvia erityismenoja, Sarkkinen sanoo.

Niiden arvonlisävero on tällä hetkellä 24 prosenttia. Sarkkisen mukaan tuotteita voi kuitenkin verrata apteekissa myytäviin terveystuotteisiin, joissa arvonlisäveroa on kymmenen prosenttia.

– Monessa EU-maassa ne nähdään farmakologisina tuotteina, joiden arvonlisävero on matalampi. Atlantin toisella puolella New Yorkissa kuukautissuojien arvonlisävero on jopa poistettu kokonaan.

Pidätysongelmiin tarkoitetut inkontinenssisuojat ovat hänen mukaansa monelle ikääntyneille ja terveysongelmista kärsiville välttämättömiä.

– Hintojen alentuminen helpottaisi erityisesti ikääntyneiden taloutta. Valtiontalouden mittakaavassa veromuutoksen vaikutus ei olisi kovin suuri. 

Lakialoitteesta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme