Mainos
Mainos

Kansanedustaja: Kela käyttää lapsityövoimaa

Hallitus joutuu pian vastaamaan kysymykseen, käytetäänkö Suomessa yleisesti lapsityövoimaa? Vasemmistoliiton kansanedustajan Paavo Arhinmäen (vas) mukaan ilmaisjakelulehtien jakelu on silkkaa lapsien riistoa. Arhinmäen mukaan myös Kela käyttää lapsia hyväkseen ilmaisen tiedotuslehtensä jaossa kansalaisille.

- Miten on mahdollista, että meillä Suomessa toimii ala, joka käyttää lapsia halpatyövoimana ilman minkäänlaisia työehtoja? kysyy Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki kirjallisessa kysymyksessään hallitukselta.

Arhinmäen kysymys koskee mainosten ja ilmaisjakelulehtien jakajien työehtoja ja minimipalkkaa. Arhinmäen mukaan mainos- ja ilmaisjakelulehtien jakelussa ei ole tähän mennessä ollut työehtosopimuksen kautta määriteltyä minimipalkkaa lainkaan. Myös työturvallisuusmääräysten noudattaminen ja työsuojelu on jakeluyhtiöissä Arhinmäen mielestä ollut kyseenalaista, sairausajan palkasta puhumattakaan.

Huonoimmin palkatut postiluukuillamme

- Suomen huonoimmin palkatut työläiset löytyvät meidän postiluukuiltamme: mainos- ja ilmaisjakelulehtien jakajien tuntipalkat jäävät alimmillaan vain 2,5 euroon, Arhinmäki sanoo.

- Raskasta jakelutyötä ala-arvoisella palkalla tekevät pääasiassa lapset, opiskelijat ja maahanmuuttajat, toteaa itsekin nuorena mainoksia jakamalla taskurahansa tienannut Arhinmäki.

- Esimerkiksi Kelan sanomat jaetaan nykyään EU:n kilpailudirektiiviin vedoten suorajakelufirmojen kautta. Eli jokaiseen talouteen jaettava julkinen tiedote, jonka päätehtävä on maamme sosiaaliturvasta tiedottaminen, jaetaan mm. lapsia halpatyövoimana käyttäen, ihmettelee Arhinmäki.

Mainos- ja ilmaisjakelulehtien jakajille on kuitenkin säädetty yleissitovat työsuhteen ehdot ja minimipalkka. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen työehtosopimusten yleissitovuuksia tarkasteleva lautakunta vahvisti syksyllä Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen yleissitovuuden, johon sisältyy osoitteettomia lähetyksiä koskevat erillismääräykset myös palkkauksen osalta. Arhinmäen mukaan suorajakelualan yritykset kuitenkin vastustavat sopimusta. Yli 20 alan yritystä on valittanut ratkaisusta työtuomioistuimeen vedoten lähinnä siihen, että sopijaosapuolet eivät edusta toimialan yrityksiä riittävästi.

Arhinmäen mukaan todellinen syy on raha.

- Kotimaisen halpatyövoiman käyttö on kannattavaa bisnestä. Tuhansia, pääasiassa osa-aikatyöntekijöitä työllistävän suorajakelualan vuosiliikevaihdoksi arvioidaan 84 miljoonaa euroa, Arhinmäki sanoo tiedotusvälineille lähettämässään tiedotteessa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme