Mainos
Mainos

"Kansanedustaja vaihtuu todella harvoin tarkistuslaskennassa"

Eduskuntavaalien äänten tarkistuslaskenta on muuttanut täysin kahden ehdokkaan tilanteen. Kokoomuksen Laura Räty oli vielä vaali-illan jälkeen tiukasti kiinni kansanedustajapaikassa, mutta tarkistuslaskenta nosti Lasse Männistön hänen ohitseen.

Helsingin vaalipiirilautakunnan sihteerin Heikki Liljeroosin mukaan kansanedustajan vaihtuminen toiseksi tarkistuslaskennassa on melko harvinaista.

– Kunnallisissa vaaleissa edustajan vaihtuminen on huomattavasti yleisempää, koska marginaalit on paljon pienempiä. Valtiollisissa vaaleissa on kohtuullisen harvinaista, että edustajat vaihtuisivat tai että tarkistuslaskenta vaikuttaisi läpimenoon, Liljeroos arvioi.

Männistön ehdokasnumero oli eduskuntavaaleissa 77. Männistö itse on arvioinut numeron vaikuttaneen laskentasotkuun. Liljeroos vahvistaa, että numerot 1 ja 7 aiheuttavat vaalipiirilautakunnalle päänvaivaa.

Vaalipiirilautakunta arvioi ongelmatapauksissa, mikä numero äänestyslipukkeeseen on merkitty. Epäselvissä tapauksissa ääni hylätään.

Helsingin vaalipiirissä annettiin näissä eduskuntavaaleissa kaikkiaan noin 350 000 ääntä. Niistä hylättiin 2 084.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme