Mainos
Mainos

Kansanedustajan eläke vaihtuu sopeutumisrahaan

Kansanedustajien sopeutumiseläke korvataan määräaikaisella sopeutumisrahalla.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa eduskuntaryhmien yhteistä lakialoitetta asiasta. Valiokunta huomauttaa, että muuallakin on pyritty luopumaan eläkemuodoista, jotka tekevät varhaisen eläkkeelle jäännin mahdolliseksi.

Nykyjärjestelmän turvin kansanedustaja on voinut jäädä täydelle eläkkeelle noin 40-vuotiaana. Uutta sopeutumisrahaa saisi enintään kolme vuotta.

Sopeutumisrahan taso määräytyy sekä edustajantoimen pituuden että edustajan palkkion perusteella. Käytännössä minimi on 28 prosenttia palkkion määrästä eli noin 1750 euroa kuukaudessa.

Sopeutumisrahan tasoon vaikuttavat muu eläke, ansiotulot ja pääomatulot.

Pitkään edustajana toimineen tulee olla vähintään 56-vuotias ja yhden kauden edustajan vähintään 58-vuotias, jotta hän olisi oikeutettu sopeutumisrahaan eläkkeelle jäämiseensä asti.

Valiokunnan mukaan muutos edellyttää erillistä selvitystä siitä, miten uusi etuus otetaan huomioon muita sosiaalietuuksia myönnettäessä.

Lain on tarkoitus tulla voimaan maaliskuun alussa. Sitä sovelletaan uusiin ensimmäisen kauden edustajiin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot