Mainos
Mainos

Kansanedustajia on saanut lahjoa

Kansanedustajan lahjominen ja edustajien lahjusten otto aiotaan tehdä rangaistavaksi teoksi. Nykyisessä rikoslaissa on virkamiesten lahjontaa koskevia säännöksiä, mutta kansanedustajia eivät nämä lainkohdat koske.

Eduskuntatalo

Rikoslain uudistusta valmistellaan parhaillaan oikeusministeriön työryhmässä, jonka on määrä saada ehdotuksensa valmiiksi helmikuun lopussa. Kansanedustajat ovat voineet vapaasti ottaa vastaan kestitystä, matkoja ja lahjoja. Heitä on koskenut ainoastaan poliittinen vastuu. Virkamiesten vastaava toiminta voisi johtaa syytetoimiin.

Osa lain valmisteluun osallistuneista asiantuntijoista rinnastaisi kansanedustajat täysin virkamiehiin, osa taas ei soveltaisi kansanedustajiin lainkaan virkarikoksia koskevaa lainsäädäntöä. Lähtökohta uudistustyössä on Suomenkin allekirjoittama Euroopan neuvoston korruptiosopimus. Se edellyttää yksiselitteisesti, että kansanedustajat asetetaan lahjusvastuuseen sopimukseen liittyneiden maiden kansallisessa lainsäädännössä.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen arvioi, ettei kansanedustajien ja ulkopuolisten tahojen suhde ole ongelma.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot