Mainos
Mainos

Kansanedustajien palkat nousivat roimasti – mitä he oikeasti tienaavat?

Kansanedustajien palkkiot nousivat eilen. Uusi kansanedustaja saa nyt 6 335 euroa kuukaudessa. Yli 12 vuotta palvellut kansanedustaja, eli käytännössä vähintään neljännen kauden aloittava edustaja tienaa 6 811 euroa kuussa.

Nämä ovat siis peruskansanedustajan peruspalkat. Puhemiehen peruspalkka on 11 675 euroa kuussa ja varapuhemiesten 9 729 euroa. Ministerit nauttivat samaa kuukausikorvausta kuin varapuhemies.

Lisäansioista muhkea potti

Ja sitten ovat tietysti lisät. Vastuunotto lihottaa lompakkoa.

Valiokuntien puheenjohtajat saavat 714 euroa lisäpalkkiota. Työläimpien, kuten suuren valiokunnan, puheenjohtajat saavat lisäpalkkiota 1 178 euroa kuussa. Joissain valiokunnissa on lisäksi erilaisia jaostoja.

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston ja hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtajan lisäpalkkio on 714 euroa ja valiokunnan muiden jaostojen puheenjohtajien lisäpalkkio 471 euroa. Jos jaostoa johtaa koko valiokunnan puheenjohtaja, lisäpalkkiota ei makseta.

Kulukorvauksen saavat kaikki

Myös eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat oikeutettuja lisäkorvauksiin. Jos ryhmässä on 3-15 edustajaa, puheenjohtajan lisäpalkkio on 714 euroa. Suuremman ryhmän johtaja saa palkkansa päälle 1178 euroa.

Ehkäpä puhutuin kansanedustajan etuus on veroton kulukorvaus. Sen tehtävä on työn hoitamisesta aiheutuvien kustannusten maksaminen.

Jos edustaja on valittu muualta kuin Helsingin tai Uudenmaan vaalipiiristä, hän saa kuukausittain kulukorvausta 1 315 euroa. Jos edustajalla on kotipaikkansa asunnon lisäksi asunto pääkaupunkiseudulla, saa hän kulukorvausta 1809 euroa kuussa.

Pääkaupunkiseudulla vakinaisesti asuva saa kulukorvausta 986 euroa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevaa vakinaista asuntoa tulee käyttää edustajan varsinaiseen asumiseen. Kesähuvila tai muu vapaa-ajan asunto ei oikeuta korotettuun kulukorvaukseen. Edustajien on tehtävä selvitys asunto-olosuhteista aina vaalikauden alussa.

Matkoja ei tarvitse maksaa

Työn takia matkustavan kansanedustajan ei tarvitse maksaa matkojaan itse. Edustajat voivat käyttää tehtäviinsä liittyvillä matkoilla junaa, bussia ja kotimaan lentoja maksutta. Pääkaupunkiseudulla heillä on myös ilmainen taksinkäyttöoikeus.

Ilta ja viikonlopputyöt eivät ole kansanedustajille suotuisia. Yöhön venyvistä tai viikonloppuistunnoista ei edustajalle lisäpalkkiota makseta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme