Mainos
Mainos

Kansanedustajillako huono palkka? - Arkadianmäeltä vastataan

Hajanainen otanta poliitikkoja tyrmää kansanedustaja Sampsa Katajan näkemykset kansanedustajan palkkatasosta.

Kansanedustajien palkka kulukorvauksineen on yhteensä noin 8 000 euroa. Siihen sisältyvät palkka, kulukorvaukset ja työmatkoihin liittyvät korvaukset. 

Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja kertoo tuoreessa kirjassa "Kuka hullu haluaa poliitikoksi", ettei korvaus ole kilpailukykyinen, jos sitä vertaa hänen siviiliammattiinsa juristina.

– Valtakunnan parhaat kyvyt ovat sanoneet, että taloudellisesti täällä menettää. Pilke silmäkulmassa olen sanonut, että kansanedustajalla pitäisi olla se palkka, mikä oli aikaisemmalla työuralla, että viitsisi ottaa nämä haittapuolet mukaan, kun siirtyy huonopalkkaiseen, määräaikaiseen työhön, hän sanoo kirjassa.

Puoluetoveri Ben Zyskowitcz on toiminut kansanedustajana vuodesta 1979. Hänen mielestään palkka on riittävä ja sillä on saatu eduskuntaan henkilöitä, jotka ovat aidosti kiinnostuneita viemään suomalaisten asioita eteenpäin.

– On täysin selvää, ettei eduskunta koskaan voi eikä sen pidä kilpailla palkoista kaikista vaativimpien asiantuntijatehtävien tai yritysjohdossa maksettujen palkkojen kanssa, Zyskowitcz sanoo. – Mielestäni heidän, joiden elämässä on tärkeintä raha ja mahdollisimman hyvä palkka, kannattaa pysyä jatkossakin kaukana eduskunnasta. 

Vasemmistoliiton tuoreelle kansanedustajalle Katja Hänniselle aiempi työ toi noin 1300 euron nettopalkan. Osa-aikaisena myyjänä hänen kuukausipalkkansa riippui työtuntien määrästä. 

– Käsittämätöntä, että jonkun mielestä 8 000 euron kuukausitulot ovat liian matalat, kummastelee Hänninen. 

Hän muistuttaa, että samasta työstä pitää maksaa sama palkka. 

– Olisi aika erikoista, että yritysjohtaja ja esimerkiksi sairaanhoitaja saisivat kansanedustajina eri palkkaa. Ei kannata lähteä ehdolle, jos kokee kansanedustajan työn olevan liian huonosti palkattua. Sampsalle lähtisi sellaiset terveiset, että ellei työhön ole intohimoa kannattaa miettiä uudelleen. 

Samoilla linjoilla on SDP:n Mikael Jungner, joka kehottaa eduskuntaan pyrkiviä eri alojen työntekijöitä ottamaan selville kansanedustajan palkkatason. 

– Kansanedustajan palkka on tällä hetkellä juuri se, mikä sen olla pitääkin. En usko, että raha määrittää parhaat tekijät, vaan siinä on oltava kutsumus mukana. Kansanedustajalla on kuitenkin valta päättää muiden asioista. Se on täysin ainutlaatuista. 

Ensimmäistä eduskuntavaalikampanjaansa aloitteleva toimitusjohtaja Anne Berner (kesk.) pitää kansanedustajuutta luottamustehtävänä. 

– Politiikka ei mielestäni ole ammatti. En ajattele, että kansanedustajana pitäisi saada kompensaatiota vanhasta työstä.

Eduskuntaan pyrkivällä keskustaveteraani Paavo Väyrysellä on niin ikään varma näkemys kansanedustajan palkkatasosta. 

- Se on riittävä, toteaa Väyrynen ykskantaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme